فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال هفتم شماره 5 (پیاپی 28، زمستان 1390)

  • ویژه نامه مواد و تکنیک ها در دندانپزشکی
  • تاریخ انتشار: 1390/12/12
  • تعداد عناوین: 54
|
  • مسعود فیض بخش، پرویز روشن ضمیر، فاطمه تیموری صفحه 460
    مقدمه
    امکان اندازه گیری دقیق نیروهای ایجاد شده توسط دستگاه های ارتودنسی در طی درمان های ارتودنسی ایده آل است. هدف از این پژوهش، مقایسه آماری نیروی محاسبه شده از طریق فرمول های مکانیکی طراحی شده با یک برنامه کامپیوتری با نیروی اندازه گیری شده به طور تجربی و با استفاده از گیج، به منظور بررسی راهکاری جهت تعیین میزان فعال سازی لازم برای رسیدن به نیروی بهینه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، ابتدا فرمولاسیون نیروی حاصل از فنر کانین رترکتور با استفاده ازعلم مکانیک به دست آمد. جهت تایید صحت فرمولاسیون به وسیله مقایسه نتایج حاصل از فرمولاسیون و نیروسنج،50 عدد فنر کانین رترکتور که تعداد آن ها از طریق مطالعه بر روی یک گروه پایلوت مشخص شده بود برای این مطالعه در نظر گرفته شد. فنرها از سیم استینلس استیل با قطر، طول بازو، تعداد و قطر متفاوت هلیکس و فعال سازی متفاوت ساخته شدند. نتایج حاصل از فرمولاسیون و نیرو سنج مورد مقایسه قرار گرفت. از آزمون Paired-t برای مقایسه، تجزیه و تحلیل نتایج استفاده شد (05/0 = α).
    یافته ها
    اختلاف موجود بین اندازه گیری های انجام شده توسط نیروسنج (65 = میانگین) و مقادیر به دست آمده از فرمولاسیون (88/65 = میانگین) 8842/0 گرم و این میزان از لحاظ آماری معنی دار بود(003/0 = p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این پژوهش، به نظر می رسد استفاده از فرمولاسیون به دست آمده جهت تعیین میزان فعال سازی فنرها بلامانع بوده و نرم افزار طراحی و ساخته شده برای این کار استفاده از فرمولاسیون را تسهیل می نماید.
    کلیدواژگان: نرم افزار، اپلاینس های ارتودنسی، سیستم نیرو
  • مریم زارع جهرمی، سید محمد رضوی، الهه امینی صفحه 467
    مقدمه
    یکی از مهم ترین اقدامات در درمان مجدد ریشه، تخلیه کانال ریشه از مواد پرکردگی و سیلر است. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه کارایی دو روش دستی و چرخشی دربرداشت گوتا پرکا و سیلر از کانال ریشه بود.
    مواد و روش ها
    در این بررسی آزمایشگاهی، در 58 دندان قدامی پس از انجام رادیوگرافی، حفره دسترسی ایجاد شد و کانال ها به روش استپ بک آماده شده و با گوتاپرکا و سیلر آاچ26 پر شدند. دندان ها به دو گروه آزمایشی 24 تایی و دو گروه شاهد 5 تایی مثبت و منفی تقسیم شدند. در یک گروه آزمایشی جهت تخلیه کانال ها از دریل های گیتس گلیدن و فایل های هدستروم همراه با کلروفرم و در گروه دیگر از فایل های چرخشی فلکس مستر و هیرو 642 استفاده شد. در گروه شاهد منفی جهت ایجاد کانال هایی کاملا تمیز و عاری از دبری از هیپوکلریت سدیم 25/5 درصد و EDTA استفاده گردید. در گروه شاهد مثبت دندان ها بدون خارج کردن گوتا پرکا در انکوباتور قرار گرفتند. سپس کل دندان ها به صورت طولی برش داده شده و با رنگ هماتوکسیلین رنگ آمیزی شدند. مساحت کل کانال و مساحت باقی مانده ماده پرکردگی در یک سوم اپیکال، میانی و سرویکال به کمک استریومیکروسکوپ اندازه گیری شد و نسبت بین آن ها به عنوان درصد دبری های باقی مانده محاسبه گردید. اطلاعات جمع آوری شده با آزمون t-test و Paired-t در سطح اطمینان 95/0بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین درصد ماده پرکردگی باقی مانده در سراسر کانال، در گروه فایل های دستی 73/4 و در گروه فایل های چرخشی 85/5 بود. مقایسه درصد ماده پرکردگی باقی مانده در سراسر کانال و همچنین مقاطع مشابه کانال در دو گروه تفاوت معنی داری را نشان نداد (475/0 = p value).
    نتیجه گیری
    هیچ یک از دو روش استفاده شده در این پژوهش قادر به برداشت کامل ماده پرکننده از کانال در همه نمونه ها و به ویژه در یک سوم اپیکال کانال نبودند.
    کلیدواژگان: سیلر، کانال ریشه، درمان مجدد، آماده سازی، درمان ریشه
  • آسیه زمانی ناصر، فرانک جلالیان، ابراهیم میمندی، جمشید صمدی صفحه 475
    مقدمه
    کاربرد ایمپلنت های دندانی، روش شایع در درمان کامل یا نسبی افراد بی دندان می باشد. جایگذاری و قرار دادن ایمپلنت، نیازمند ارزیابی دقیق رادیوگرافیک از محل جراحی می باشد که در مندیبل لازم است از ایجاد عوارض جانبی و آسیب عصبی عروقی جلوگیری شود. هدف از پژوهش حاضر تعیین دقت توموگرافی اسپیرال، رادیوگرافی پری اپیکال و پانورامیک در اندازه گیری فاصله بین دیواره فوقانی کانال مندیبولار و کرست آلوئولار بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی سه عدد مندیبل خشک انسانی انجام شد. گلوله های فلزی به قطر 5 میلی متر بر روی آن ها چسبانده شد. سه گلوله در سمت چپ و سه گلوله در سمت راست هر مندیبل قرار داده شد. پس از پوشاندن سطح مندیبل با یک لایه موم 5 میلی متری جهت بازسازی بافت نرم، از هر مندیبل رادیوگرافی های پری اپیکال، پانورامیک و توموگرافی اسپیرال تهیه گردید. سپس مندیبل ها برش داده شد و اندازه واقعی کرست آلوئول و دیواره فوقانی کانال مندیبولار در هر ناحیه اندازه گیری شد. پس از جمع آوری داده ها به کمک آزمون های Paired-t وRepeated measures ANOVA داده ها بررسی و نتایج آنالیز شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سه تکنیک مقایسه شده تنها تکنیک پری اپیکال با اندازه واقعی تفاوت معنی داری ندارد (05/0 > p value). همچنین بین اندازه های حاصل از تکنیک توموگرافی و پانورامیک با یکدیگر از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0 > p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش به منظور تعیین و ارزیابی دقیق محل جایگذاری ایمپلنت و تعیین دقیق ارتفاع استخوان در مندیبل، تکنیک پری اپیکال موازی پیشنهاد می شود؛ گرچه توموگرافی نیز جهت فراهم نمودن اطلاعاتی در بعد عرضی باید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توموگرافی، پانورامیک، مندیبل، رادیوگرافی
  • مریم حاج نوروز علی تهرانی، هاجر سخاوتی، منصور جاوری صفحه 482
    مقدمه
    دندان های ناتال در زمان تولد در دهان نوزاد موجود هستند. علت تشکیل این دندان ها همچنان ناشناخته مانده است؛ اما برخی محققین به همراهی آن ها با سندرم ها و ناهنجاری های تکاملی اشاره کرده اند. هدف از این پژوهش، بررسی شیوع دندان های ناتال در نوزادان شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، نوزادان متولد شده در بیمارستان های شهر اصفهان از مرداد ماه 1376 به مدت یک سال مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات از طریق تکمیل پرسش نامه جمع آوری گردید. پرسش نامه شامل مشخصات نوزاد از قبیل تاریخ تولد، جنس، قد و وزن هنگام تولد، تعداد و نوع دندان های موجود، سابقه وجود دندان ناتال در خانواده و وضعیت سیستم های عصبی، قلبی و تناسلی و ناهنجاری های تکاملی بود. داده ها با استفاده از آزمون 2X در سطح اطمینان 95/0 مورد آنالیز آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در این دوره زمانی، 31940 نوزاد در شهر اصفهان متولد شدند. از این میان 17 نوزاد دارای دندان ناتال بودند که به این ترتیب شیوع این پدیده در نوزادان شهر اصفهان 1 مورد در 1878 تولد تخمین زده شد. 2/41 درصد از نوزادان دارای دندان، دختر و 8/58 درصد پسر بودند که نشان می دهد تعداد پسرها به شکل معنی داری بیش از دخترها بود (044/0 = p value). از 24 دندان ناتال ثبت شده 30/92 درصد ثنایای میانی فک پایین (60 درصد دو طرفه)، 84/3 درصد ثنایای میانی فک بالا و 84/3 درصد مولر فک بالا بودند. در 6 مورد از نوزادان سابقه وجود دندان ناتال در خانواده مشهود بود که از لحاظ آماری معنی دار بود (041/0 = p value). در مطالعه حاضر نوزادان دارای دندان هیچ گونه ناهنجاری تکاملی نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه دندان های ناتال از شیوع بالایی برخوردار نیستند، با این وجود چگونگی حفاظت و درمان این وضعیت در سلامت عمومی کودک موثر می باشد. همچنین مطالعات بیشتری در گروه های مختلف نژادی نیاز است تا اتیولوژی و ماهیت دندان های ناتال بهتر درک گردد.
    کلیدواژگان: نوزاد، دندان ناتال، شیوع
  • مهناز شیخی، سجاد قربانی زاده*، سید مهدی مدنی صفحه 488
    مقدمه

    تعیین سن افراد در زمینه های مختلف از جمله پزشکی قانونی، طب اطفال، ارتودنسی و غیره حایز اهمیت است. هدف از این پژوهش، بررسی دقت روش دمرجیان در تخمین سن دندانی کودکان 5 تا 17 ساله شهرستان بابل بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت مقطعی و گذشته نگر بر روی 301 رادیوگرافی پانورامیک (183 دختر و 118 پسر) از افرادی که به مراکز دندان پزشکی شهر بابل مراجعه کرده بودند صورت گرفت. نوع نمونه گیری به صورت تصادفی آسان بود. در این مطالعه طبق روش دمرجیان، هفت دندان دابمی سمت چپ فک پابین، توسط دو متخصص رادیولوژی بررسی شد و برای هر مورد شاخص بلوغ دندانی تعیین گردید و بر اساس آن سن دندانی فرد تخمین زده شد. همچنین سن تقویمی فرد نیز از اطلاعات دموگرافیک وی به دست آمد. سپس ارتباط ما بین سن تقویمی و سن دندانی فرد در نرم افزار SPSS توسط آزمون همبستگی Pearson بررسی شد (05/0 = α).

    یافته ها

    میانگین سن تقویمی در کل جمعیت مورد مطالعه 04/0 سال کمتر از سن واقعی برآورد شد. ضریب همبستگی Pearson ما بین سن تقویمی و تخمینی 968/0 محاسبه شد که به لحاظ آماری معنادار بود (001/0 > p value). همچنین اختلاف ما بین سن تقویمی و تخمینی معنادار نبود (31/0 = p value)

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر روش دمرجیان می تواند در تخمین سن افراد 17-5 ساله شهر بابل به کار رود و این روش در پیش گویی سن کودکان بابل دقت کافی دارد.

    کلیدواژگان: سن، سن دندانی، کلسیفیکاسیون دندانی
  • محمدرضا صالحی، بیژن موحدیان، زهرا باقی صفحه 493
    مقدمه
    بهداشت دهان زنان باردار می تواند بر روی سلامت مادر و کودک موثر باشد. درمان های دندان پزشکی در این دوران باید به گونه ای انجام شود که اثر سویی بر سلامت مادر و جنین نداشته باشد. هدف این پژوهش، بررسی آگاهی و عملکرد دندان پزشکان شهر اصفهان در مورد تدابیر لازم در دوران بارداری بود.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه توصیفی تعداد 75 دندان پزشک شهر اصفهان با تکمیل پرسشنامه ای حاوی بیست سوال (14 سوال آگاهی و 6 سوال عملکرد) در مورد تدابیر لازم در دوران بارداری مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون 2χ و نرم افزارSPSS استفاده شد (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی دندان پزشکان در مورد تدابیر لازم در دوران بارداری 62 درصد بود که به نسبت مناسب است. میانگین نمره آگاهی دندان پزشکان از درمان های بعد از زایمان 45 درصد بود. میانگین نمره آگاهی دندان پزشکان از مواد دندان پزشکی برای زنان باردار 49 درصد بود.
    نتیجه گیری
    میانگین نمره کلی آگاهی و عملکرد دندان پزشکان از تدابیر لازم در دوران بارداری در حد قابل قبول است ولی باید با اطلاع رسانی این میانگین را بالاتر برد. توجه بیشتر به آموزش تدابیر لازم در بیماران با شرایط خاص از جمله زنان باردار به دندان پزشکان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، بارداری، دندان پزشکی
  • مژده مهدی زاده، محمد رامین نیا، فرزانه مساوات صفحه 499
    مقدمه
    قبل از قرار دادن ایمپلنت، جراح نیاز دارد تا ارتفاع استخوان باقی مانده در محل را بداند. عدم رعایت فاصله مناسب ایمپلنت تا ساختمان های حیاتی، می تواند موجب آسیب دیدن ساختمان های حیاتی شود. هدف از این پژوهش، تعیین دقت توموگرافی اسپیرال در تخمین ارتفاع استخوان آلوئول در خلف ماگزیلا در درمان ایمپلنت دندانی بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مشاهده ای مقطعی، از 30 بیماری که جهت گذاشتن ایمپلنت مراجعه نمودند، تعداد 28 ناحیه برای ایمپلنت انتخاب شد. از تمام بیماران توموگرافی اسپیرال به عمل آمد و ارتفاع استخوان گزارش گردید. بعد از قرار دادن ایمپلنت توسط جراح، از بیماران رادیوگرافی پانورامیک به عمل آمد. با توجه به مشخص بودن دقیق طول ایمپلنت به کار رفته، ضریب بزرگ نمایی پانورامیک در آن ناحیه دقیقا محاسبه شد. ارتفاع استخوان در ناحیه ایمپلنت از روی رادیوگرافی پانورامیک با خط کش با بزرگ نمایی 3/1 اندازه گیری شد و با استفاده از ضریب بزرگ نمایی محاسبه شده در ناحیه، ارتفاع واقعی استخوان در ناحیه ایمپلنت به دست آمد. داده ها با آنالیز Paired-t بررسی شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    از مقایسه آماری اعداد گزارش شده توسط دستگاه توموگرافی با اندازه های واقعی محاسبه شده میانگین خطای اندازه گیری ارتفاع استخوان در توموگرافی 7/0 میلی متر محاسبه شد و این تفاوت معنی دار بود (031/0 = p value).
    نتیجه گیری
    توموگرافی اسپیرال، توانایی تعیین ارتفاع استخوان از کرست تا کف سینوس ماگزیلا را با دقت بالا دارد و مانع آسیب به سینوس ماگزیلا می شود. بنابراین از این روش تصویربرداری جهت تعیین ابعاد مورد نیاز ایمپلنت می توان استفاده کرد و شانس موفقیت درمان را بالا برد.
    کلیدواژگان: توموگرافی اسپیرال، ایمپلنت، رادیولوژی
  • مژده مهدی زاده، نکیسا ترابی نیا، فروز کشانی، مهتاب خیرخواهی صفحه 505
    مقدمه
    مزایای فراوان تصویربرداری دیجیتال منجر به استفاده بیشتر دندان پزشکان از آن گردیده است. کنتراست، دانسیته و برخی عوامل موثر در کیفیت تشخیص در سیستم دیجیتال قابل تغییر می باشند. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه پوسیدگی های بین دندانی در دو سیستم رادیوگرافی دیجیتال شیک (Schick) و سوردکس (Sordex) در دو حالت وضوح (Resolution) بالا و استاندارد از طریق بررسی آسیب شناسی بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجربی- آزمایشگاهی، 24 پره مولر کشیده شده انسانی دارای پوسیدگی پروگزیمال به صورت 4 تایی مانت شدند. هر گروه دندانی با دو سیستم شیک و سوردکس تصویربرداری گردید. در هر دو روش سنسور، در فاصله mm 10 دندان ها و mm 100 تیوب ثابت شد. تمامی رادیوگرافی ها به صورت کور توسط یک رادیولوژیست دهان و دندان در دو وضوح بالا و استاندارد کددهی گردید. برای تایید صحت پوسیدگی و عمق آن به عنوان استاندارد طلایی، دندان ها در جهت مزیودیستال برش داده شد و توسط یک آسیب شناس دهان و دندان با استریومیکروسکوپ کددهی گردید. سپس داده ها با ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون گاما در سطح اطمینان 95/0.آنالیز شدند.
    یافته ها
    ارتباط معنی داری بین نتایج حاصل از روش های مختلف رادیوگرافی با پاتولوژی وجود داشت (001/0 > p value).
    بیشترین میزان شباهت با نتایج آسیب شناسی در تصاویر سیستم رادیوگرافی شیک با رزولوشن استاندارد مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این پژوهش، صحت سیستم رادیوگرافی شیک با وضوح استاندارد برای تشخیص پوسیدگی های پروگزیمال بیشتر است.
    کلیدواژگان: دیجیتال، دندان، رادیوگرافی، پوسیدگی، صحت
  • مصطفی شهابی، امین مهدوی اصل، جواد فردمال، سیده مریم طیاری، امیر عباس جعفری، مهرنوش رستم پور صفحه 511
    مقدمه
    تاثیر رویش مولر سوم بر رشد عمودی صورت کمتر مورد بررسی محققین قرار گرفته است. هدف این پژوهش بررسی سفالومتری رابطه رویش مولر سوم و ارتفاع عمودی استخوانی صورت بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، 30 فرد دارای چهار دندان مولر سوم به طور کامل رویش یافته و با اکلوژن مناسب (گروه الف) و 30 فرد فاقد دندان های مولر سوم (گروه ب)، با محدوده سنی 24-18 سال انتخاب شدند. همه افراد دارای مال اکلوژن کلاس یک بودند و هیچ درمان ارتودنسی و جراحی دریافت نکرده بودند. سفالومتری های مربوط به هر گروه با دقت بررسی شد. میانگین پارامترهای اندازه گیری شده در دو گروه توسط آزمون t مستقل مقایسه گردید (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین زاویه (FMA) Frankfort mandibular angle در گروه الف و ب به ترتیب 82/5 ± 26/32 و 53/2 ± 20/27 درجه بود. این تفاوت بین دو گروه از نظر آماری معنی دار بود (001/0 < p value). میانگین زاویه گونیال در گروه الف و ب به ترتیب 26/1 ± 86/123 و 88/4 ± 5/124 درجه بود که تفاوت بین دو گروه معنی دار نبود.(491/0 = p value). در مورد زوایای (ANB)، زاویه بین نقطه A Nasion، B،(335/0 = p value) و (SNA) زاویه بین نقطه B، Nasion، sella (127/0 = p value) در دو گروه تفاوت معنی دار نبود؛ اما این تفاوت در مورد (SNB) زاویه بین نقطه Nasion، B و sella معنی دار بود (05/0 = p value). نسبت ارتفاع خلفی صورت به ارتفاع قدامی صورت و فاصله سلا-گونیون بین دو گروه معنی دار بود (001/0 > p value) اما فاصله نازیون- منتون بین دو گروه معنی دار نبود (733/0 = p value)
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر رشد و نمو سر و صورت در افراد دارای مولرهای سوم کاملا رویش یافته متفاوت از افرادی است که مولرهای سوم ندارند؛ به صورتی که این افراد دارای زاویه FMA بزرگ تر و ارتفاع خلفی بیشتر درصورت می باشند. با این حال رویش مولر سوم تاثیری در اندازه زاویه گونیال ندارد.
    کلیدواژگان: سفالومتری، رویش دندان، مولر سوم
  • محمود صبوحی، نیلوفر خداییان، محترم رضایی صفحه 518
    مقدمه
    تطابق مارژینال رستوریشن ها برای موفقیت طولانی مدت آن ها ضروری می باشد. از آن جا که دندان پزشکان به طور معمول دیچ دای را به تکنسین لابراتوار محول می کنند و دیچ دای می تواند تاثیر به سزایی در تطابق مارژینال داشته باشد، هدف از پژوهش حاضر مقایسه دیچ کردن دای توسط تکنسین های لابراتوار با روش استاندارد بر دقت رستوریشن های ریختگی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بر روی دندان آکریلی مولر اول سمت چپ فک پایین تراش رستوریشن فلز– سرامیک با خط خاتمه تراش چمفر عمیق انجام شد. 30 کست از مدل تهیه شد که 25 عدد توسط تکنسین های لابراتوار شاغل در شهر اصفهان و 5 عدد توسط متخصص پروتز های دندانی به روش استاندارد دیچ شد. سپس روی دای های دیچ شده کستینگ ساخته شد و اختلاف مارژین عمودی در چهار سطح دندان در دو گروه توسط استریو میکروسکوپ و نیز دوربین دیجیتالی اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون های آماری t-test و ANOVA با سطح معنی داری 05/0 تحت بررسی آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین اختلاف مارژین عمودی همه سطوح در گروه تکنسین های لابراتوار و گروه استاندارد به ترتیب 04/318 ± 03/436 و 49/83 ± 17/117 میکرون بود و اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (001/0 p value <). اما میانگین اختلاف مارژین عمودی سطوح مختلف در گروه استاندارد (95/0 = p value) و گروه تکنسین های لابراتوار (58/0 =p value) از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش دیچ استاندارد توسط دندان پزشک از دقت بالاتری برخوردار است. اجرای برنامه های آموزشی برای تکنسین های لابراتوار جهت دیچ دای و ارجاع موارد مشکوک به دندان پزشک ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دندانی، تطابق مارژینال، لابراتوار
  • احسان حکمتیان، حسین خلفی صفحه 523
    مقدمه
    در طی تصویر برداری دندان پزشکی، بیماران و کارمندان مراقبت از سلامت دهان و دندان، و همچنین دندان پزشکان در معرض عفونت ها و میکروارگانیسم های عفونت زا هستند. هدف از این پژوهش، تعیین میزان آگاهی دندان پزشکان شهر بوشهر در مورد کنترل عفونت در حین عملیات رادیوگرافی دندان پزشکی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، پرسش نامه ای مبنی بر اطلاعات شغلی و بررسی آگاهی دندان پزشکان شهر بوشهر در مورد روش های کنترل عفونت تهیه و تنظیم گردید. سپس پرسش نامه یاد شده در محل تشکیل کلاس های بازآموزی دندان پزشکی و یا مطب دندان پزشکان شاغل در شهر بوشهر در اختیار 47 نفر قرار گرفت. گزارش ها پس از تکمیل و اخذ اطلاعات با روش های آماری توصیفی به صورت نمرات مربوط به هر سوال از صفر تا 100 ارایه شد.
    یافته ها
    5/74 درصد افراد مورد بررسی در مطالعه حاضر مرد و 5/25 درصد آن ها زن بودند. نمره آگاهی در ارتباط با سوالات راه های انتقال عفونت، مایعات عفونی، راه های انتقال ایدز و روش های آسیب زا بالاتر از میانگین بود. نمره آگاهی در ارتباط با سوالات پوشش های دست، محیط و مراحل پوشیدن دستکش نو و ضد عفونی کردن دست ها کمتر از میانگین بود. متوسط پاسخ های صحیح دندان پزشکان به کلیه سوالات 45 درصد بود. میزان پاسخگویی به سوالات بین 6 درصد تا 87 درصد و و در مجموع نمره آگاهی دندان پزشکان شهر بوشهر در ارتباط با کنترل عفونت در تصویربرداری دندان پزشکی در محدوده متوسط قرار داشت، بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت موضوع کنترل عفونت در رادیولوژی دندان پزشکی، و میانگین نمره آگاهی دندان پزشکان در پژوهش حاضر که در حد متوسط قرار داشت، بر ضرورت آموزش در این زمینه تاکید می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، کنترل عفونت، رادیوگرافی دندان پزشکی
  • ناصر کاویانی، لیلا بهرامی صفحه 534
    مقدمه
    ترس از دندان پزشکی درکودکان شایع است. عوامل بسیار زیادی بر میزان این ترس تاثیر می گذارند. بستری شدن در بیمارستان باعث افزایش ترس کودکان از دندان پزشکی می شود. هدف این پژوهش، بررسی نوع بستری شدن در بیمارستان بر میزان ترس کودکان از دندان پزشکی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 153 کودک در سه گروه مساوی به ترتیب دارای سابقه بستری در بیمارستان، با سابقه جراحی بزرگ و گروه شاهد (بدون سابقه بستری و یا جراحی بزرگ) قرار داده شدند. میزان ترس از دندان پزشکی با استفاده از پرسش نامه Cfss-Dss (Children fear survey schedule dental subscale) ارزیابی شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های Chi-square، آنالیز واریانس یک طرفه و Kruskal–Wallis تجزیه و تحلیل شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین کلی نمره ترس بر اساس معیار Cfss-Dss در دو گروه مورد مطالعه نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (001/0>p value). میانگین نمره ترس از دندان پزشکی در گروه با سابقه بستری از دو گروه دیگر بیشتر و برابر 4/37 بود. بیشترین علت ترس از دندان پزشکی در گروه های مورد مطالعه به ترتیب شامل ترس از تزریق، تنگی نفس و استفاده از دریل دندان پزشکی بود.
    نتیجه گیری
    بستری شدن در بیمارستان و جراحی باعث افزایش ترس کودکان از درمان دندان پزشکی می شوند. سابقه بستری در بخش های داخلی باعث بروز ترس بیشتری در کودکان می شود که می تواند ناشی از اقدامات مکرر تشخیصی و درمانی در طول دوره بستری باشد.
    کلیدواژگان: ترس، درمان دندان پزشکی، جراحی، بستری شدن در بیمارستان
  • احسان حکمتیان، شبنم سیدی زاده صفحه 542
    مقدمه
    تعداد نماهای رادیوگرافی تهیه شده از بیماران در سال های اخیر افزایش یافته است. از سوی دیگر بررسی کافی درباره انواع رادیوگرافی های تجویز شده توسط دندان پزشکان در کشور انجام نشده است. بررسی انواع رادیوگرافی های تجویز شده توسط دندان پزشکان عمومی و متخصص در نسخه های بیمه خدمات درمانی بیماران مراجعه کننده به مراکز رادیولوژی شهر اصفهان در سال 1389 هدف این مطالعه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی- توصیفی، تعداد 2400 نسخه رادیوگرافی دندانی موجود در سازمان خدمات درمانی شهر اصفهان به صورت تصادفی انتخاب و ارزیابی شدند. اطلاعات به دست آمده از این نسخه ها شامل رشته تخصصی، جنس و سن بیمار به همراه نوع رادیوگرافی های تجویزی تعیین شد و با استفاده از آزمون های Chi-square و رگرسیون خطی از نظر آماری آنالیز شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    تعداد رادیوگرافی های تجویز شده از سوی متخصصین اندودنتیست 408 مورد (0/17 درصد)؛ جراح 404 مورد (8/16 درصد) و ارتودنتیست 362 مورد (1/15 درصد) بود و 34 مورد (5/14 درصد) آن ها، از سوی دندان پزشک عمومی و بقیه توسط سایر متخصصین نسخه شده بود. از تعداد 2400 نسخه رادیوگرافی، 1141 مورد (5/47 درصد) مربوط به رادیوگرافی های بایت وینگ و پری اپیکال 1064 مورد (3/44 درصد) از نوع پانورامیک، 169 مورد (0/7 درصد) از نوع رادیوگرافی سفالوگرام و بقیه مربوط به سایر رادیوگرافی ها بودند. 1569 عدد از رادیوگرافی ها (4/65 درصد) برای بیماران زن و 831 مورد (6/34 درصد) برای بیماران مرد تجویز شده بود.
    نتیجه گیری
    رادیوگرافی های بایت وینگ، پری اپیکال و پانورامیک به ترتیب بیشترین موارد تجویز بودند. متخصصین اندودنتیست، جراح و ارتودنتیست بیشترین موارد تجویز رادیوگرافی را داشتند.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی، دندانی، نسخه
  • مهناز شیخی، سجاد قربانی زاده *، امین قاسم زاده، مهدی باغستانی صفحه 554
    مقدمه

    تخمین دقیق سن افراد نقش مهمی در زمینه هایی چون غدد شناسی اطفال، دندان پزشکی اطفال، ارتودنسی، باستان شناسی و موارد دیگر دارد. هدف از این پژوهش، بررسی دقت روش دمرجیان در تخمین سن دندانی کودکان 5 تا 17 ساله شهرستان کرمان بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت مقطعی و گذشته نگر بر روی 350 رادیوگرافی پانورامیک (224 دختر و 126 پسر) از افرادی که به مراکز دندان پزشکی شهر کرمان مراجعه کرده بودند صورت گرفت. نمونه گیری به صورت تصادفی آسان بود. در این مطالعه طبق روش دمرجیان، هفت دندان دایمی سمت چپ فک پایین، توسط دو متخصص رادیولوژی بررسی شد و برای هر مورد، شاخص بلوغ دندانی تعیین شد و بر اساس آن سن دندانی فرد تخمین زده شد. همچنین سن تقویمی فرد نیز از اطلاعات دموگرافیک وی به دست آمد. سپس ارتباط سن تقویمی و سن دندانی فرد توسط نرم افزار SPSS و آزمون همبستگی Pearson و آزمون Paired-t بررسی شد (05/0 = α).

    یافته ها

    میانگین سن تقویمی در کل جمعیت مورد مطالعه 11/0 سال کمتر از سن واقعی برآورد شد. ضریب Pearson بین سن تقویمی و تخمینی 95/0 محاسبه شد که به لحاظ آماری معنادار بود (001/0 > p value). اما اختلاف بین سن تقویمی و تخمینی معنادار نبود (15/0 = p value).

    نتیجه گیری

    بر اساس پژوهش حاضر، روش دمرجیان می تواند در تخمین سن افراد 17-5 ساله شهر کرمان به کار رود و این روش در پیش گویی سن کودکان شهر کرمان دقت کافی دارد.

    کلیدواژگان: سن دندانی، سن تقویمی، کلسیفیکاسیون دندانی
  • امید فاخران اصفهانی، جابر یقینی، امیر سالار سید یاحسین صفحه 559
    مقدمه
    عزت نفس به عنوان یکی از مهم ترین فاکتورهای روان شناختی، عبارت است از ارزشی که شخص نسبت به خود احساس می کند. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین عزت نفس و رفتارهای بهداشتی دهان در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی- تحلیلی 320 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به روش نمونه گیری طبقه ای در 7 دانشکده مختلف انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی از داخل هر دانشکده وارد مطالعه شدند. ابزار مطالعه، پرسش نامه ای شامل فاکتورهای دموگرافیک و نحوه انجام رفتارهای بهداشتی دهان بود. وضعیت عزت نفس افراد به وسیله پرسش نامه عزت نفس Rosenberg سنجیده شد. تحلیل آماری داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی Spearman و آزمون Mann-whitney در نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    جمعیت مورد بررسی 5/63 درصد زن و بقیه مرد بودند. میانگین نمره عزت نفس در جمعیت مورد بررسی برابر با 05/20 بود. بین نمره عزت نفس و وضعیت اقتصادی افراد ارتباط مثبت معنادار مشاهده شد(001/0 > p value). نمره کلی رفتارهای بهداشتی دانشجویان دختر (58/3 + 86/20) به صورت معناداری بیشتر از گروه پسران (02/4 + 32/19) بود (012/0 = p value). تعداد دفعات مسواک زدن و استفاده از نخ دندان، میزان مصرف فلوراید، تعداد دفعات مراجعه به دندان پزشک، عدم احساس استشمام بوی بد از دهان و عدم گزارش وجود دندان پوسیده درمان نشده، همبستگی مثبت معنادار با نمره عزت نفس افراد نشان داد (05/0 >p value).
    نتیجه گیری
    عزت نفس به عنوان یک شاخص روان شناختی با رفتارهای بهداشتی دهان در ارتباط است. شاید تقویت عزت نفس افراد می تواند منجر به ارتقای رفتارهای بهداشتی دهان شود.
    کلیدواژگان: عزت نفس، بهداشت دهان، عوامل زمینه ای
  • ناصر کاویانی، سید ابراهیم جباری فر، مرجان بابادی بروجنی صفحه 567
    مقدمه
    در دهه گذشته توجه به کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان بسیار افزایش یافته است. این پژوهش جهت بررسی تاثیر درمان های دندان پزشکی تحت بیهوشی عمومی بر روی کیفیت زندگی و میزان ترس دندان پزشکی کودکان طراحی شد. هدف دیگر پژوهش، بررسی تاثیر ترس از دندان پزشکی بر روی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان کودکان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی و توصیفی، 6 کودک 2 تا 5 ساله سالم که برای درمان دندان پزشکی تحت بیهوشی عمومی به اطاق عمل دانشکده دندان پزشکی اصفهان ارجاع شده بودند، انتخاب گردیدند. دو پرسش نامه(Early childhood oral health impact scale) ECOHIS و (Children’s fear Survey schedule– dental subscale) CFSS-DS برای ارزیابی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان و ترس از دندان پزشکی استفاده شد و قبل از درمان و پس از آن توسط والدین تکمیل گردیدند. آزمون های آماری Paired-t، Spearman و Pearsonبرای آنالیز داده ها در سطح اطمینان 95/0 استفاده شد.
    یافته ها
    کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان پس از درمان دندان پزشکی تحت بیهوشی عمومی به طور قابل توجهی بهبود یافت (001/0 > p value). میانگین نمره قبل از درمان 78/42 و پس از درمان 65/24 بود. همچنین میانگین نمره ترس از دندان پزشکی از 46/46 به 40/42 رسید که این اختلاف معنی دار بود (001/0 > p value).
    نتیجه گیری
    درمان های دندان پزشکی تحت بیهوشی عمومی می تواند باعث بهبود قابل توجه در کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان کودک و نیز کاهش ترس کودک از دندان پزشکی شود.
    کلیدواژگان: بیهوشی عمومی، کیفیت زندگی، ترس، دندان پزشکی، کودکان
  • سید مصطفی موسوی نسب، طیبه منصوری صفحه 577
    مقدمه
    یکی از محاسن کامپوزیت رزین به عنوان ماده ترمیمی، توانایی برگرداندن استحکام از دست رفته دندان است. نحوه کاربرد کامپوزیت رزین ها می تواند بر روی این توانایی تاثیر بگذارد. بدین جهت طی یک بررسی آزمایشگاهی اثر دو روش ترمیم با کامپوزیت رزین با استفاده از عوامل باند مینایی و عاجی بر مقاومت به شکست دندان ترمیم شده مورد مطالعه قرار گرفت.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی تعداد 50 عدد دندان پرمولار سالم گردآوری و به 5 گروه تقسیم شدند و پس از مانت در آکریل و تهیه حفره های مزیواکلوزودیستالی با روش های زیر ترمیم گردیدند. گروه 1 دندان های ترمیم شده به روش اینله رزین کامپوزیت، گروه 2 دندان های تراش نخورده به عنوان گروه شاهد، گروه 3 دندان های ترمیم شده به روش اچینگ مینا و کاربرد عامل باندینگ مینایی و ترمیم با رزین، گروه 4 دندان های تراش خورده ترمیم نشده و گروه 5 دندان های ترمیم شده با اچینگ مینا و کاربرد عامل باند کننده عاجی و ترمیم با رزین کامپوزیت. پس از آماده سازی نمونه های هر گروه تحت نیروی فشاری نتایج تحت آنالیز واریانس یک طرفه و مقایسه دو به دو توسط آزمون t قرار گرفتند (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار برای گروه های 1 تا 5 به ترتیب در گروه 1 برابر 87 (16/23) -گروه 2 برابر 142 (77/53)- گروه 3 برابر 87/60 (52/11)- گروه 4 برابر 12/41 (08/12) و در نهایت گروه 5 برابر 5/91 (60/23) کیلوگرم نیرو محاسبه گردید. آنالیز آماری یافته ها وجود تفاوت معنی دار بین گروه های 2، 3 و 4 را نشان داد (05/0 > p value). گروه های1 و 5 تفاوت معنی داری نداشتند (05/0 < p value).
    نتیجه گیری
    دندان های تراش خورده ترمیم نشده ضعیف تر از دندان های ترمیم شده بودند. ترمیم دندان ها به روش اینله کامپوزیتی و روش اچینگ مینا همراه با کاربرد مواد باند کننده عاجی مقاومت به شکست دندانی را افزایش داد؛ اما از این نظر با هم تفاوتی نداشتند. ترمیم دندان ها با استفاده از کامپوزیت رزین باند شده سبب افزایش مقاومت به شکست دندان های تراش خورده گردید.
    کلیدواژگان: کامپوزیت رزین ها، باندینگ دندانی، اینله ها
  • احسان قاسمی، بهناز عبادیان، حمید بدریان، علیرضا اسدی صفحه 585
    مقدمه
    زمان نگهداری قالب بر تغییرات ابعادی ماده قالب گیری هیدروکلوئید برگشت ناپذیر موثر است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر چند زمان مختلف نگهداری قالب بر تغییرات ابعادی ماده قالب گیری آلژینات بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی از یک الگوی فلزی دارای دو اباتمنت به عنوان پایه های بریج 3 واحدی استفاده شد. 30 عدد قالب آلژینات با نسبت های استاندارد آب و پودر تهیه شد. قالب های گرفته شده پس از زمان های 15، 60 و 240 دقیقه با گچ استون طی 10 ثانیه ریخته و 45 دقیقه بعد کست خارج شده و با کولیس دیجیتال قطر و ارتفاع دای های کوچک و بزرگ، فاصله بیرونی دو دای (در 3 نوبت) اندازه گیری و میانگین آن ها گزارش گردید. داده ها با آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و T test مورد تحلیل آماری قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    قطر دای بزرگ و ارتفاع دای کوچک در دو بازه زمانی 15 و 60 دقیقه با یکدیگر تفاوت معنی داری داشتند (01/0 =، p value001/0 p value ≤) در مقایسه ابعاد مختلف در بین دو بازه زمانی 15 و 240 دقیقه تنها ارتفاع دای بزرگ و کوچک با یکدیگر تفاوت معنی داری داشتند(026/0 =، p value001/0 p value ≤) و در بازه های زمانی 60 و 240 دقیقه در هیچ یک از ابعاد تفاوت معنی دار نبود (05/0 < p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این پژوهش، افزایش زمان قالب ریزی از 15 دقیقه به 60 دقیقه در ارتفاع دای کوچک باعث عدم ثبات ابعادی می شود اما در سایر ابعاد تاثیری بر ثبات ابعادی ندارد.
    کلیدواژگان: مواد قالب گیری، دندانی، آلژینات، عوامل مربوط به زمان
  • ناصر کاویانی، عزیز الله نوروزی صفحه 592
    مقدمه
    آرام بخشی بیدار وریدی جهت کنترل اضطراب و افزایش تحمل بیمار به طور وسیعی در اعمال جراحی ایمپلنت دندانی استفاده می شود. استفاده از داروهای متنوع، باعث می شود بیماران احساسات متنوعی را تجربه کنند. در این پژوهش احساسات بیماران حین آرام بخشی با چهار رژیم دارویی وریدی در اعمال جراحی ایمپلنت دندانی با هدف مشخص کردن بهترین تکنیک بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسویه کور، 112 بیمار داوطلب ایمپلنت دندانی در چهار گروه مطالعه شدند. گروه اول میدازولام، گروه دوم میدازولام/فنتانیل، گروه سوم میدازولام/استامینوفن و گروه چهارم میدازولام/کتامین دریافت کردند. در پایان مرحله بهبودی از آنان در خصوص احساساتشان حین جراحی سوال شد و اطلاعات با استفاده از آزمون های Pearson''s chi-square، Mann-Whitney، ANOVA و Kruskal wallis تجزیه و تحلیل شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    آزمون Pearson''s chi-squareاز نظر سن، جنس، تحصیلات و آزمون ANOVA در زمان بهبودی، زمان جراحی و میزان میدازولام مصرفی اختلاف معنی داری بین گروه های مورد مطالعه نشان نداد. در آزمون Kruskal wallis احساسات خوشایند در چهار گروه تفاوت معنی داری نشان داد (001/0 > p value). در تکمیل آن، آزمون Mann-Whitney نشان داد که فراوانی احساسات خوشایند بین گروه میدازولام و میدازولام/کتامین تفاوت معنی دار ندارد (084/0 = p value)؛ اما فراوانی احساسات خوشایند در گروه میدازولام/فنتانیل به طور معنی داری از گروه میدازولام بیشتر بود (008/0 = p value). فراوانی احساسات خوشایند در گروه میدازولام/ استامینوفن به طور معنی داری از گروه میدازولام/ کتامین بیشتر بود. (001/0 > p value). در آزمون Kruskal wallis میزان شیوع احساسات ناخوشایند در چهار گروه تفاوت معنی داری نداشت (211/0 = p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، استفاده از ترکیب آرام بخش و مسکن باعث می شود که بیمار احساسات خوشایند بیشتری را حین کار داشته باشد و سبب افزایش کیفیت آرام بخشی، همکاری بیمار و رضایت او از آرام بخشی می شود.
    کلیدواژگان: آرام بخشی، هوشیاری، ایمپلنت های دندانی، روحی، روانی
  • عباسعلی خادمی، علی غزلگو*، کمال حیدری صفحه 600
    مقدمه

    موفقیت درمان ریشه به روش و کیفیت تمیز کردن کانال، شستشو و ضد عفونی کردن و مسدود نمودن سه بعدی کانال بستگی دارد. لایه اسمیر می تواند در موفقیت یا شکست درمان ریشه نقش مهمی را ایفا کند. در خصوص اهمیت وجود یا حذف لایه اسمیر در موفقیت یا شکست درمان ریشه اختلاف نظر وجود دارد. پژوهش حاضر با استفاده از روش های استاندارد درمان ریشه و بزاق کامل انسانی به بررسی تاثیر لایه اسمیر در میزان نشت باکتری از بزاق در ریشه دندان های معالجه ریشه شده پرداخت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی، تعداد 48 دندان تک ریشه و چند ریشه انسان به طور تصادفی به دو گروه آزمایشی 20تایی و دو گروه شاهد مثبت و منفی 4تایی تقسیم گردیدند. پس از تهیه حفره دسترسی و آماده سازی کانال ها به روش Crown down و شستشوی متناوب با 10 میلی لیتر هیپوکلریت سدیم 25/5 درصد، یک گروه آزمایشی از دندان ها، با محلول EDTA 17 درصد و هیپوکلریت سدیم 25/5 درصد شستشو داده شد تا لایه اسمیر آن ها برداشته شود و گروه دیگر فقط با هیپوکلریت سدیم 25/5 درصد شستشو داده شد که دارای لایه اسمیر بود. دندان ها توسط اتوکلاو استریل گردید و با گوتاپرکای استریل شده با گاز اتیلن اکساید و سیلر توبلی سیل در شرایط آسپتیک پر شدند. مقدار 2 میلی لیتر بزاق کامل انسانی جمع آوری شده از دو نفر به داخل قسمت کرونالی نمونه ها تزریق گردید و برای مدت 4 ماه تکرار شد. نشت باکتری در محیط کشت دو بار در روز بررسی گردید. نتایج آزمایش ها ثبت شد و با آزمون آماری 2X در سطح اطمینان 95/0 بررسی گردید.

    یافته ها

    حضور یا عدم حضور لایه اسمیر تاثیر معنی داری در ریز نشت باکتریال بزاق در دندان های پر شده با گوتاپرگا و سیلر توبلی سیل در ریشه دندان های مختلف نشان نداد. هرچند تعداد موارد آلودگی و نشت بزاق در گروه دارای لایه اسمیر (55 درصد موارد) بیشتر ازگروه بدون لایه اسمیر (44 درصد موارد) بود (515/0 = p value).

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان داد که حضور لایه اسمیر، تاثیر معنی داری در لیکیج کرونالی بزاق کامل انسانی در دندان های معالجه ریشه شده ندارد.

  • آسیه زمانی ناصر، سجاد قربانی زاده، مژده مهدی زاده، ابراهیم چوپانی صفحه 606
    مقدمه
    نگاره های رادیوگرافی دندانی، گاه به دلایل مختلف از جمله زمان تابش بیش از حد، غلظت بالای محلول ظهور و غیره تیره می شوند. هدف از این پژوهش، بررسی کاهش دانسیته رادیوگرافی های تیره با استفاده از محلول های مختلف ثبوت رقیق نشده بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی- مقطعی از مولر اول مندیبل یک جمجمه، 95 فیلم پری اپیکال تهیه شد. از این تعداد، یک فیلم با شرایط ایده ال تابش به عنوان رادیوگرافی استاندارد (شاهد مثبت)، 93 فیلم با اکسپوز بالا جهت ورود به مطالعه در نظر گرفته شد. همچنین یک فیلم با اکسپوز بالا بدون ورود در مطالعه و به منظور مقایسه تاثیر ماده ثبوت به عنوان شاهد منفی در نظر گرفته شد. تمامی رادیوگرافی ها به صورت اتوماتیک و در شرایطی یکسان، ظهور و ثبوت شد. سپس رادیوگرافی های با اکسپوز بیش از حد، به سه دسته مساوی تقسیم شدند که هر دسته شامل 31 عدد رادیوگرافی بود. هر گروه وارد یک محلول ثبوت رقیق نشده متفاوت شامل شامپیون، کرونکس و طیف ساز شد. دانسیته رادیوگرافی های مورد مطالعه به صورت عینی و نیز مشاهده ای (به صورت ذهنی) با استفاده از تهیه پرسش نامه از دندان پزشکان مشاهده گر مورد بررسی قرار گرفت و نتایج توسط آزمون های ANOVA و Duncan آنالیز شد (05/0 > p value).
    یافته ها
    دانسیته تمام رادیوگرافی ها پس از استفاده از محلول ثبوت رقیق شده به صورت معناداری کاهش یافته بود. همچنین افزایش کیفیت تشخیصی نگاره های تیره در اثر محلول ثبوت رقیق نشده معنادار بود (001/0 > p value).
    نتیجه گیری
    به طور کلی محلول ثبوت رقیق نشده، محلول مناسبی جهت کاهش دانستیه و اعاده کیفیت تشخیصی نگاره های تیره می باشد. همچنین از اکسپوز مجدد بیمار جلوگیری نموده و در هزینه نیز صرفه جویی به عمل می آورد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی، دندانی، محلول ها، رادیولوژی
  • علیرضا عشقی، سید ابراهیم جباری فر، سعید صادقیان، فاطمه فرح بخش پور، مهرناز اعلمی هرندی صفحه 612
    مقدمه
    پیش بینی عرض مزیودیستالی دندان های دایمی رویش نیافته جزء مهمی از آنالیز فضا در دوره دندانی مختلط است. هدف از این پژوهش، ارایه معادلاتی است که با کمک آن ها بتوان مجموع عرض مزیودیستال دندان های کانین، پرمولر اول و دوم فک بالا و پایین را در اوایل دوره دندانی مختلط با استفاده از مجموع عرض مزیودیستال دندان های پیشین فک پایین تخمین زد.
    مواد و روش ها
    دراین پژوهش مشاهده ای مقطعی، 100 نفر از دانش آموزان مقطع راهنمایی آموزش و پرورش اصفهان که دارای 12 تا 13 سال سن و فاقد هرگونه ناهنجاری رشدی- تکاملی، مال اکلوژن، پوسیدگی، ترمیم و سایش در هر یک از دندان های مورد مطالعه بودند، به طورتصادفی انتخاب شدند. پس از قالب گیری با آلژینات و تهیه مدل های گچی، عرض مزیودیستال هر یک از دندان های کانین، پرمولر اول و دوم و نیز ثنایای فک پایین با استفاده از کولیس اندازه گیری شد.
    pearson''s correlation coefficient،linear regression، Independent t-test از آزمون های آماری جهت آنالیز داده ها استفاده شد (05/0 = α).
    یافته ها
    معادلات پیش گویی کننده به صورت (M)549/0 + 295/9 = U و (M)633/0 + 622/6 = L برای دختر و (M)38/0 + 4/13 = U و (M)455/0 + 058/11 = L برای پسر ارایه گردید که M مجموع عرض مزیودیستال ثنایاهای مندیبل و U مجموع عرض مزیودیستال دندان های کانین و پرمولر فک بالا و L مجموع عرض مزیودیستال دندان های کانین و پرمولر فک پایین می باشد. تفاوت های آماری معنی داری در مجموع عرض دندان های کانین و پرمولر بر اساس قوس و جنس دیده شد. ضریب همبستگی به ترتیب برای فک بالا و پایین در دختران 76/0 و 83/0 بود. این ضریب برای فک بالا و پایین در پسران به ترتیب 63/0 و 65/0 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این پژوهش، عرض مزیودیستال دندان های کانین و پرمولر اول و دوم با معادلات رگرسیون ارایه شده با محاسبه مجموع عرض مزیودیستال دندان های ثنایای فک پایین قابل پیش بینی می باشد.
    کلیدواژگان: آنالیز، دندان، رویش نیافته، دوره دندانی، مختلط
  • غلامرضا جهانشاهی، محسن صنیعی صفحه 619
    مقدمه
    اثر بخشی تریامسینولون در درمان علامتی آفت دهانی، در منابع پزشکی به عنوان بهترین درمان معرفی شده است. یکی از چالش های بزرگ دارو درمانی در تمام دنیا، طریقه دارو رسانی به بافت های هدف است و این که چگونه می توان از کمترین میزان دارو به بهترین نحو برای دسترسی به اندام آسیب دیده استفاده کرد. هدف از این پژوهش مقدماتی، تمرکز بر حداقل مقدار داروی لازم بر روی زخم آفتی مینور مخاط دهان و بررسی کارایی این روش بود.
    مواد و روش ها
    برای انجام این کارآزمایی بالینی مقدماتی (Pilot) دوسوکور، شکل جدید مخاط چسب با هدف دوگانه تمرکز دارو و پانسمان زخم آفت، طراحی و ساخته شد. با اضافه نمودن داروی تریامسینولون به پایه مخاط چسب آزمایش های بالینی بر روی 40 بیمار بدون بیماری سیستمیک و یا سابقه مصرف دارو، انجام شد که تنها 23 نفر از آنان در این مطالعه تا پایان، همکاری نمودند و نتایج قابل استنادی از ایشان دریافت شد. 14 نفر دارو و 9 نفر دارونما دریافت کردند. درد بیماران با شاخص (Visual analogue scale) VAS و قطر آفت بر حسب میلی متر اندازه گیری و نتایج توسط نرم افزار SPSS و آزمون آماری Mann-Whitney تجزیه و تحلیل شد (05/0 = α).
    یافته ها
    در گروهی که دارو دریافت کرده بودند، ابعاد ضایعه (026/0 = p value) و درد آفت (043/0 = p value)، در جلسه دوم به صورت معنی دار کمتر از گروه دارونما بود. اما در جلسه سوم تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/ > p value).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش، اضافه نمودن تریامسینولون به پایه مخاط چسب، در کوتاه مدت اثر معنی داری نسبت به دارونما بر روی اندازه و میزان درد آفت دهان دارا است و می توان از این روش جهت کاهش درد و تسریع روند بهبودی آفت استفاده نمود.
    کلیدواژگان: استئوماتیت، آفت، روش دوسوکور، اثر دارونما
  • پروین خادم، مریم حاجی احمدی، سید ابراهیم جباری فر، سوسن صادقیان، الهام سادات بیننده، محمد صفایی صفحه 628
    مقدمه
    سلامت دهان شامل سلامتی دهان و بافت های مربوطه است که امکان فعالیت های روزانه و روابط اجتماعی مطلوب را بدون ناراحتی فراهم می آورد. این پژوهش، توافق بین والدین و کودکان10-8 ساله در گزارش کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان کودک را مورد بررسی قرار داد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی است. به منظور انجام این پژوهش، 138 جفت والد- کودک 10-8 ساله از مدارس ابتدایی شهر اصفهان به صورت تصادفی انتخاب گردید و از آن ها خواسته شد تا به پرسش نامه ها پاسخ دهند. پرسش نامه ها کیفیت زندگی را در 4 حیطه علایم دهانی، نقص عملکردی، سلامت احساسی و اجتماعی مورد بررسی قرار دادند. جهت بررسی توافق بین والد- کودک از ضریب توافق داخلی (Intracorrelation coefficient یا ICC) و ضریب همبستگی Pearson، Spearman و ضریب ثبات داخلی استفاده شد.
    یافته ها
    میزان توافق بین نمره کل شاخص های 10-8 (Parent perception questionnaire) PPQ و10-8 (Child perception questionnaire) CPQ و حیطه های آن ها 63/0، 28/0-، 67/0- به دست آمد. بیشترین توافق در حیطه نقص عملکردی و به صورت مناسب (69/0 = ICC)، سپس در حیطه علایم دهانی توافق متوسط (56/0 = ICC) و در حیطه سلامت احساسی به صورت مختصر (31/0 = ICC) گزارش شد. کمترین میزان توافق مربوط به حیطه سلامت اجتماعی (08/0 = ICC) گزارش گردید. مطابق آزمون Pearson بین 10-8CPQ و 10-8PPQ (46/0 = r)، ارتباط معنی دار وجود داشت (01/0 > p value).
    نتیجه گیری
    والدین خصوصا والد مادر می تواند گزارش گر مکمل کیفیت زندگی و حیطه های آن باشد، هر چند برای آن که اطلاعات سلامت دهان و دندان به صورت کامل برای نیازسنجی فراهم گردد نظر کودک و والد هر دو مورد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، والدین، هیپوپلازی مینای دندان، مال اکلوژن
  • مژده مهدی زاده، مسلم فضائلی پور، اصغر نامداری صفحه 637
    مقدمه
    یکی از ارکان اساسی در تشخیص صحیح نوع بیماری ها، رادیوگرافی است. به موازات رشد روز افزون کاربردهای تشخیصی اشعه X مسوولیت حرفه ای ایجاب می کند که دندان پزشک اطلاعات کافی و صحیح و حداقل دوز دریافتی بیمار داشته باشد. هدف از این پژوهش، بررسی میزان آگاهی دندان پزشکان شهر اصفهان در زمینه تجویز صحیح انواع رادیوگرافی در سال 90-1389 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی به 400 دندان پزشک عمومی شاغل در شهر اصفهان به طور تصادفی مراجعه شد و پرسش نامه طراحی شده شامل سه قسمت معرفی مشخصات رادیوگرافی در قالب سوال سنجش آگاهی بین دندان پزشکان به طور حضوری تکمیل و جمع آوری گردید. سطح آگاهی دندان پزشکان در 25 زمینه مختلف از تجویز صحیح رادیوگرافی ارزیابی شد و در هر یک از زمینه ها سطح آگاهی مقایسه گردید. داده ها با استفاده از آزمون One Way ANOVA و Independent t-test آنالیز شدند (05/0 > p value).
    یافته ها
    از 400 دندان پزشک عمومی شهر اصفهان، 222 نفر (5/55 درصد) مرد و 178 نفر زن (5/44 درصد) بودند. تفاوت معنی داری در میانگین نمرات آگاهی دندان پزشکان به تفکیک جنسیت مشاهده نشد (904/0 = p value)، میانگین نمره سطح آگاهی دندان پزشکان با سابقه کاری کمتر از 5 سال 58/2 ± 76/11 و میانگین نمره دندان پزشکان با سابقه کاری بالاتر از 5 سال 74/2 ± 4/10 بود که این تفاوت معنی دار بود (0001/0 > p value).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که میزان آگاهی دندان پزشکان شهر اصفهان در زمینه تجویز صحیح رادیوگرافی کمتر از حد انتظار است. بنابراین راهکارهایی همچون آموزش مداوم و مستمر دندان پزشکان جهت آشنایی بیشتر آنان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دندان پزشکان، رادیوگرافی، آگاهی
  • ناصر کاویانی، بهزاد باقری، الهام سادات بیننده صفحه 643
    مقدمه
    بر اساس اطلاعات منتشر شده حدود 10 درصد افراد اضطراب شدیدی نسبت به درمان های دندان پزشکی دارند. برخی روش های دارویی جهت کنترل ترس و اضطراب وجود دارد، که به کارگیری آن ها مشروط به داشتن آگاهی دندان پزشکان و امکانات مورد نیاز می باشد. لذا این مطالعه جهت بررسی آگاهی و عملکرد دندان پزشکان عمومی در خصوص روش های کنترل اضطراب انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد 249 نفر از دندان پزشکان عمومی شهر اصفهان به صورت نمونه گیری ساده انتخاب شدند و یک پرسش نامه شامل بیست سوال برای کنترل بیماران مضطرب تهیه و در اختیار آن ها قرار داده شد. سپس اطلاعات جمع آوری شده به وسیله آزمون آنالیز واریانس در نرم افزار SPSS در سطح معنی داری 95/0 تجزیه و تحلیل شد و نمره آگاهی از 20 گزارش گردید.
    یافته ها
    نمره آگاهی دندان پزشکان از آرام بخشی استنشاقی31/3 ± 65/12، از آرام بخشی خوراکی 84/2 ± 13 و نمره آگاهی در خصوص بیهوشی عمومی 12/6 ± 91/17 بود. میانگین نمره آگاهی دندان پزشکان مورد مطالعه در خصوص روش های دارویی کنترل بیمار در دندان پزشکی بیشتر از 12 بود که نشان دهنده آگاهی مطلوب آن ها می باشد. آنالیز واریانس نشان داد که میانگین نمره آگاهی در زمینه بیهوشی عمومی در گروه های سنی مختلف تفاوت معنی داری ندارد (217/0 = p value)؛ اما نمره آگاهی در زمینه آرام بخشی استنشاقی بین گروه های سنی متفاوت تفاوت معنی داری داشت (036/0 = p value). همچنین نمره آگاهی در زمینه آرام بخشی خوراکی در بین گروه های سنی مختلف معنی دار بود (035/0 = p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه عملکرد دندان پزشکان در خصوص کنترل اضطراب قابل قبول است اما به دلیل نبودن زمینه های انجام این روش ها استفاده از آن ها زیاد مرسوم نیست. با توجه به اهمیت استفاده از این روش ها به نظر می رسد ایجاد زمینه های آگاهی بیشتر از این روش ها در جامعه ضروری است.
    کلیدواژگان: بیهوشی، آرام بخشی، اضطراب، آگاهی
  • سعید صادقیان، مریم حاجی احمدی، لادن خرمی، علیرضا عشقی صفحه 648
    مقدمه
    اندازه گیری دقیق رابطه قدامی- خلفی فکین اهمیت ویژه ای در تشخیص و طرح درمان ارتودنسی دارد. اندازه گیری های خطی و زاویه ای پیشنهادی برای ارزیابی روابط ساژیتالی فکین مانند زاویه ANB و شاخصWits appraisal به دلیل تاثیرپذیری از عوامل مختلف چندان دقیق نمی باشند. هدف از انجام این پژوهش، اندازه گیری میانگین زاویه μ در جامعه 17-6 سال شهر اصفهان با اکلوژن نرمال بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی و بدون جهت است. با مطالعه پرونده های موجود در بایگانی بخش ارتودنسی دانشکده دندان پزشکی اصفهان انجام شد. تعداد 218 کلیشه سفالومتری از پرونده های افرادی انتخاب شد که قبلا تحت هیچ گونه درمان ارتودنسی قرار نگرفته و بر اساس شاخص های 13گانه در گروه اکلوژن نرمال قرار داشتند. نمونه ها به پنج گروه سنی تقسیم شدند. پس از Tracing سفالومتری ها، زاویه ANB، شاخص Wits و زاویه μ (حاصل از برخورد خط AB و خط عمود از نقطه A بر پلن مندیبل) اندازه گیری و میانگین، انحراف معیار و دامنه تغییرات این زوایا محاسبه گردید. داده های حاصل شده توسط آزمون های آماری t-test و ANOVA و ضریب همبستگی Pearson و Spearman مورد بررسی قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین زاویه μ 74/3 ± 34/17 و دامنه تغییرات آن بین 8 تا 27 درجه به دست آمد. آزمون t نشان داد که زاویه μ از نظر آماری بین دو جنس تفاوت معنی دار دارد (021/0 = p value). علاوه بر این بین سن و این زاویه تفاوت معنی دار وجود نداشت (05/0 < p value). ارتباط این زاویه با زاویه ANB و شاخص Wits، معنی دار و معکوس بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه زاویه μ از دقت خوبی برخورار بوده و می تواند به عنوان یک شاخص ارزشمند در ارزیابی رابطه قدامی- خلفی فکین به کار رود.
    کلیدواژگان: اکلوژن دندانی، ارتودنسی، سفالومتری
  • امیررضا امنعی، محمود نصیری، محسن ادیب، امین شیروانی * صفحه 656
    مقدمه

    شناخت عوامل روان شناختی در شناخت نیاز به درمان و نیز موفقیت درمان های ارتودنسی نقش مهمی دارد. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط اعتماد به نفس، رضایت از نظم و ظاهر دندان ها، تمایل به انجام درمان های ارتودنسی با نیاز به درمان ارتودنسی از نظر متخصص ارتودنسی در گروهی از دانشجویان بوده است.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی 164 دانشجو در دانشکده پرستاری و مامایی اصفهان به روش نمونه گیری آسان انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار مطالعه پرسش نامه ای شامل 40 سوال مشتمل بر 3 قسمت بود که به منظور سنجش اعتماد به نفس، رضایت از ظاهر صورتی- دندانی و تمایل به درمان ارتودنسی طراحی و استاندارد شده بود. علاوه بر این هر دانشجو توسط دو متخصص ارتودنسی به صورت جداگانه بررسی شد و نیاز آن ها به درمان ارتودنسی با کاربرد شاخص IOTN تعیین شد. داده ها به کمک نرم افزار آماری 11SPSS و با به کارگیری روش های آماری استاندارد سازی پرسش نامه، ضریب پایایی Chronbach''s alpha و آزمون های آماری Student-t و ضریب همبستگی Spearman با سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    بین اعتماد به نفس، تمایل به درمان ارتودنسی و رضایت از نظم و ظاهر دندان ها با درجه نیاز واقعی به درمان ارتودنسی رابطه مشاهده شد که ضرایب همبستگی آن به ترتیب 16/0-، 19/0 و 36/0- بود (05/0 > p value).

    نتیجه گیری

    بیشتر دانشجویان از نظم و ظاهر دندان های خود راضی بودند و هرچه این رضایت بیشتر بود اعتماد به نفس بالاتر و تمایل کمتر به درمان ارتودنسی مشاهده شد. نیاز واقعی به درمان هم در بیماران دارای اعتماد به نفس بالا کمتر بود.

    کلیدواژگان: مال اکلوژن، نیازها و تقاضای خدمات سلامت، خود ارزیابی، اعتماد به نفس
  • عطیه فیض، فرحناز ارباب زاده زواره، محمد مهدی دباغ، حمید بدریان صفحه 662
    مقدمه
    پلیمریزاسیون ناقص کامپوزیت رزین ها، اثرات زیان باری بر عملکرد کلینیکی و زیبایی ترمیم خواهد داشت. هدف از این پژوهش تعیین رابطه بین شدت نور دستگاه های لایت کیور مورد استفاده در بخش ترمیمی دانشکده دندان پزشکی اصفهان با عمق کیور ناشی از آن ها بر اساس استاندارد ISO 4049 و همچنین مقایسه شدت نور اولیه و نهایی دستگاه های مورد استفاده بود.
    مواد و روش ها
    دراین تحقیق تجربی- آزمایشگاهی، ابتدا شدت نور 9 دستگاه لایت کیور بخش ترمیمی به وسیله رادیومتر سنجیده شد. سپس بر اساس استاندارد ISO 4049، توسط هر یک از دستگاه های با شدت نور بالای 2mW/cm 200 (7 دستگاه) 5 نمونه کامپوزیت رزین Z100 و در مجموع 35 نمونه کیورگردید. مدت تابش برای سه دستگاه با شدت 2mW/cm 300-200 دو برابر دستگاه های با شدت بالاتر از 2mW/cm 300 بود. کامپوزیت رزین های کیور نشده با روش Scraping حذف شد و بر اساس استاندارد ISO 4049، یک دوم کمترین ضخامت باقی مانده از کامپوزیت رزین اندازه گیری شده در هر نمونه، به عنوان عمق کیور آن ثبت شد. در نهایت، شدت نور حاصل از هر دستگاه مجددا اندازه گیری شد. سپس داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون آماری t-test و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل شد (05/0 = α).
    یافته ها
    شدت نور دستگاه ها در طیف 2mW/cm 620-40 قرار داشت که 4 دستگاه شدت نور بالای 2mW/cm 300 و سه دستگاه شدت نور بین 2mW/cm 300-200 و 2 دستگاه شدت نور کمتر از 2mW/cm 200 داشتند. فقط در دو دستگاه بین شدت نور اولیه و نهایی اختلاف معنی دار مشاهده گردید (001/0 > p value). ضریب همبستگی بین شدت نور و عمق کیور ناشی از آن برابر با 58/0 بود. عمق کیور بدون توجه به مدت تابش نور، در تمام نمونه ها استاندارد ISO 4049 را کسب کرده بود.
    نتیجه گیری
    تمام دستگاه های باشدت نور بالای 2mW/cm 200، از نظر عمق کیور کامپوزیت رزین استاندارد ISO 4049 راکسب کردند و ارتباط مثبتی بین شدت نور مورد استفاده و عمق کیور مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: دستگاه لایت کیور، شدت نور، کامپوزیت رزین، پلیمریزاسیون
  • احسان حکمتیان، احمد بیگی، جابر یقینی صفحه 671
    مقدمه
    ظهور تصویر برداری دیجیتالی، تحولی در رادیولوژی بر پا کرد. از جمله شاخه های این تحول، تکنیک دیجیتال غیر مستقیم است که در آن از اسکنر و یا دوربین دیجیتال برای دیجیتال کردن رادیوگرافی ها استفاده می شود. هدف از این پژوهش، مقایسه کیفیت تشخیصی کلیشه های پری اپیکال معمول و کلیشه های اپیکال دیجیتال شده توسط اسکنر و دوربین دیجیتال بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی از 40 کلیشه رادیوگرافی معمولی توسط دو نوع دوربین دیجیتال و دو نوع اسکنر در شش روش مورد استفاده شامل دوربین دیجیتال فوجی 5 مگاپیکسل، دوربین دیجیتال کانن 5 مگاپیکسل، اسکنر اپسون dpi 600، اسکنر اچ پی dpi 600، اسکنر اپسون dpi450 و دوربین دیجیتال فوجی 3 مگاپیکسل، تعداد 240 تصویر دیجیتال تهیه گردید. از چهار دندان پزشک متخصص و عمومی خواسته شد به کیفیت چهار ناحیه آناتومیک (لیگامان، پریودنتال، آپکس، لامینادورا، استخوان اسفنجی) در تصاویر تهیه شده و همان 40 کلیشه پری اپیکال معمولی در چک لیست تهیه شده از 1 تا 3 نمره دهند. تحلیل اطلاعات به دست آمده به وسیله نرم افزار SPSS توسط آزمون های Fridman، Wilcoxon و آنالیز واریانس صورت گرفت.
    یافته ها
    کلیشه های رادیوگرافی معمولی نسبت به تصاویر حاصل از دو تکنیک دیجیتال غیر مستقیم، نمره تشخیصی بیشتری کسب کردند (001/0 < p value) و از این میان تصاویر دوربین دیجیتال نسبت به اسکنر دارای ارزش تشخیصی بالاتری بودند (001/0 < p value).
    نتیجه گیری
    برتری کلیشه های معمولی نسبت به تکنیک دیجیتال غیر مستقیم در پژوهش حاضر مشهود بود. به نظر می رسد عادت مشاهده گران به دیدن فیلم های پری اپیکال معمولی، کیفیت و عمر دوربین های دیجیتال، اسکنرها و مانیتور استفاده شده در به دست آوردن نتایج موثر باشد.
    کلیدواژگان: اسکنر، تکنیک دیجیتال غیر مستقیم، دوربین دیجیتال، رادیوگرافی پری اپیکال
  • رامین مشرف، زینب زارعی صفحه 678
    مقدمه
    چسبندگی کامل مواد قالب گیری به تری برای جلوگیری از جدا شدن آن ها در موقع خروج قالب از دهان و اطمینان از جهت گیری انقباض پلیمریزاسیون این مواد به طرف تری اهمیت زیادی دارد. هدف از این پژوهش، بررسی دقت ابعادی کست های اصلی حاصل از دو نوع ماده قالب گیری آلژیناتی با دو روش گیر ماده قالب گیری (چسب و سوراخ) بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، هشت گروه یازده تایی با قالب گیری از یک مدل فلزی دارای سه میله عمودی و ریختن آن ها با گچ استون تهیه شد. سه متغیر شامل نوع ماده قالب گیری هیدروکلوئید برگشت ناپذیر، وجود سوراخ در تری قالب گیری و کاربرد چسب آلژینات مورد نظر بودند. فواصل مورد نظر توسط کولیس دیجیتالی با دقت 01/0 ± میلی متر اندازه گیری شدند. تجزیه و تحلیل آماری در سطح معنا داری 05/0 توسط آزمون های آماری آنالیز واریانس، Kruskal–Wallis، Whitney-Mann وآزمون t انجام شد.
    یافته ها
    آزمون آماری ANOVA نشان داد که گروه ها تنها در بعد عمودی (001/0 = p value) تفاوت معنا داری داشتند. اختلاف بین دو نوع تری (0001/0 p value <) و دو نوع آلژینات تنها در بعد عمودی معنادار بود (011/0 = p value). با کاربرد چسب آلژینات در هیچ کدام از ابعاد تفاوت معناداری دیده نشد. میانگین گروه های مورد بررسی در هر دو نوع تری در مقایسه با ابعاد الگوی فلزی، در تمام ابعاد تفاوت معناداری داشت. میانگین گروه های آلژینات Iralgin، در هر سه بعد با ابعاد کست اصلی و در مورد آلژینات Xantalgin تنها در بعد طولی تفاوت معناداری داشت. میانگین گروه های بدون چسب آلژینات در همه ابعاد با کست اصلی تفاوت معناداری داشتند. میانگین گروه های دارای چسب آلژینات فقط در بعد عمودی تفاوت معناداری نداشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه تری سوراخ دار، آلژینات Xantalgin و استفاده از چسب آلژینات در هر سه بعد در مقایسه با گروه های متناظر، کست های دقیق تری به وجود آوردند. در صورت عدم استفاده از چسب آلژینات، با انتخاب تری سوراخ دار می توان دقت کست حاصل را افزایش داد؛ در صورت کاربرد چسب آلژینات با تری بدون سوراخ بهتر است از آلژینات Xantalgin استفاده شود، و در صورت استفاده از تری سوراخ دار و آلژینات Iralgin می توان با کاربرد چسب آلژینات دقت کست حاصل را بیشتر کرد؛ اما این کار در مورد آلژینات Xantalgin تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: دندانی، مواد قالب گیری، روش های قالب گیری، آلژینات ها
  • مرتضی سالکی، سید ابراهیم جباری فر، شیما سهیلی پور، فاطمه حاجی زاده صفحه 688
    مقدمه
    شاخص تاثیر سلامت دهان و دندان بر کیفیت زندگی کودکان پیش دبستانی (ECOHIS یا Early childhood oral health impact scale) ابزاری است که می تواند کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهانی را مورد سنجش قرار دهد. این شاخص قبلا به زبان فارسی ترجمه شده و روایی و پایایی آن نیز سنجیده شده است. هدف از این پژوهش، بررسی حساسیت و پاسخ دهی نسخه فارسی این شاخص به درمان های معمول دندان پزشکی کودکان پیش دبستانی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی با یک نمونه گیری ساده، از والدین 143 کودک2 تا 5 ساله مراجعه کننده به یک کلینیک دندان پزشکی دعوت شد تا نسخه فارسی ECOHIS را قبل و یک ماه بعد از انجام درمان های معمول دندان پزشکی تکمیل نمایند. علاوه بر این، والدین وضعیت سلامت دهان و دندان کودک خود را نسبت به قبل از درمان بر اساس پرسشی در مورد تغییرات بالینی قابل انتظار رتبه بندی کردند. حساسیت پرسش نامه به وسیله تعیین میزان تغییر در پاسخ به سوالات پرسش نامه های قبل و بعد از درمان سنجیده شد. پاسخ دهی این شاخص نیز به وسیله توانایی آن برای سنجش میزان تطابق تغییرات بالینی مورد انتظار با تغییرات مشاهده شده در کیفیت زندگی و اندازه اثر (Effect size) سنجیده شد. داده ها توسط آزمون آماری Wilcoxon اندازه گیری گردیدند.
    یافته ها
    بعد از انجام درمان های معمول دندان پزشکی، اختلاف معنی داری در نمرات دو پرسش نامه قبل و بعد از درمان به دست آمد (001/0 = p value). میانگین و انحراف معیار نمرات پرسش نامه های قبل و بعد از درمان دندان پزشکی به ترتیب (4/9 ± 3/22) و (3/6 ± 2/13) بود. توزیع کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان متعاقب دریافت درمان های دندان پزشکی توسط این شاخص با ارزیابی بالینی کیفیت زندگی توسط والدین متناسب بود که نشان دهنده پاسخ دهی این شاخص می باشد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی ECOHIS نسبت به درمان های معمول دندان پزشکی کودکان پیش دبستانی دارای حساسیت و پاسخ دهی مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، حساسیت، دندانی
  • زهرا سید معلمی، اعظم دادخواه صفحه 698
    مقدمه
    حوادث جاده ای که بخش عمده ای از آن تصادفات موتور سواری است، دومین عامل مرگ و میر و ناتوانی در ایران به شمار می آید. هدف از این پژوهش، بررسی میزان آسیب های سر و صورت در موتور سواران تصادفی و ارتباط آن با استفاده از کلاه ایمنی و هزینه های بیمارستانی ناشی از تصادفات موتور سواری بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و گذشته نگر، اطلاعات موجود در فرم 92 معاونت درمان درباره موتور سواران تصادفی مراجعه کننده به بیمارستان الزهرا (س) اصفهان از دی ماه 1388 تا دی ماه 1389 شامل مدت بستری، هزینه های بیمارستانی، شدت و زمان آسیب استخراج گردید (1626 = n). از بین موتور سواران مصدوم در 3 ماهه آخر، 125 نفر به صورت تصادفی و سیستماتیک انتخاب شدند و با مراجعه به بیمارستان الزهرا (س) اطلاعات مربوط به سن، نوع آسیب و تلفن تماس استخراج گردید. سپس طی مصاحبه تلفنی با مصدومین، استفاده از کلاه ایمنی در هنگام تصادف پرسیده شد. داده های پژوهش با نرم افزار 5/11SPSS و توسط شاخص های توصیفی و ضریب همبستگی Phi & Cramer’s تحلیل شد (05/0 = α).
    یافته ها
    موتور سواران تصادفی یک سوم کل مصدومین رانندگی بودند. بیشترین شیوع تصادفات در ماه مهر و در گروه سنی 25-21 سال بود. متوسط دوره بستری شدن افراد 3/4 روز و متوسط هزینه کل بیمارستانی حدود 000/000/9 ریال بود. فراوانی آسیب های سر و صورت در موتور سواران مصدوم 51 درصد بود که میزان آن در گروه با کلاه ایمنی 22 درصد و در گروه بدون کلاه ایمنی 78 درصد بود (267/0- =، r009/0 = p value). میزان کل استفاده از کلاه ایمنی توسط موتور سواران 35 درصد گزارش شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه تصادفات موتور سواری هزینه های زیادی را به افراد و جامعه تحمیل می سازد. با استفاده از کلاه ایمنی، میزان آسیب های وارد شده به سر و صورت بیش از سه برابر کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: کلاه ایمنی، تصادفات، ترافیک، کنترل هزینه
  • مهدی جعفرزاده، علیرضا عشقی، فاطمه فرح بخش پور، سپیده کاظمی زاده صفحه 707
    مقدمه
    ترس و اضطراب ناشی از خدمات دندان پزشکی باعث کاهش همکاری کودک حین درمان می شود. از آن جایی که بسیاری از والدین تمایل به همراهی با کودک در اتاق درمان دارند؛ این پژوهش به بررسی تاثیر حضور والدین بر میزان ترس و همکاری کودکان 6-4 ساله مراجعه کننده به دانشکده دندان پزشکی اصفهان پرداخت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 50 کودک مراجعه کننده به دانشکده دندان پزشکی اصفهان که در دامنه سنی 6-4 سال بودند و تجربه قبلی دندان پزشکی نداشتند و از نظر جسمی و ذهنی سالم بودند انجام شد. پس از تقسیم تصادفی به دو گروه، در گروه اول والدین در تمام مراحل کار کنار کودک حضور داشتند. در گروه دوم، 25 کودک بدون حضور والدین درمان شدند. میزان همکاری کودک با ایندکس فرانکلدر حین درمان و میزان ترس کودک توسط پرسش نامه (Children Feer Schedule Survey-Dental Subscale) CFSS-DS پس از اتمام درمان سنجیده شد. برای مقایسه میانگین نمره ترس از آزمون t-test؛ برای مقایسه میزان همکاری از آزمون Mann-Whitneyو نیز برای بررسی رابطه میان نمره ترس و میزان همکاری از ضریب همبستگی Spearman استفاده شد. 05/0 > p value معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ترس در گروه با والدین40/6 ± 60/26 و در گروه بدون والدین 61/10 ± 80/28 بود. از نظر آماری ارتباط معنی داری بین حضور والدین و نمره ترس کودک طبق شاخص CFSS-DS و همکاری کودک وجود نداشت. به ترتیب(79/0 و 37/0 = p value) و نیز بین میانگین نمره ترس و میزان همکاری همبستگی زیاد اما معکوس وجود داشت (783/0 = r و 001/0 > p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، حضور والدین تاثیری بر میزان ترس کودک و همکاری او با دندان پزشک ندارد.
    کلیدواژگان: ترس دندان پزشکی، همکاری بیمار، کودک
  • فرزانه شیرانی، آسیه زمانی ناصر، فرزانه مساوات، مهدی حمزه صفحه 714
    مقدمه
    هدف از این پژوهش، تعیین بررسی میزان، حساسیت و ویژگی تشخیص پوسیدگی های بین دندانی در رادیوگرافی های بایت وینگ توسط دانشجویان سال آخر دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 50 دندان کشیده شده مولر و پره مولر سالم و پوسیده مشابه کوادرانت های خلفی دهان در موم قرار داده شد و از آن ها رادیوگرافی بایت وینگ تهیه گردید. سپس داوطلبان شامل 40 دانشجوی سال آخر دندان پزشکی، نظرات خود را در مورد سطوح سالم و پوسیده پروگزیمال در یک پرسش نامه ثبت نمودند. در مرحله بعد سطوح پروگزیمال دندان ها از مرکز ناحیه تماس پروگزیمالی در جهت مزیودیستال برش داده شدند و به وسیله استریو میکروسکوپ و با بزرگ نمایی 5 برابر، سلامت و یا پوسیدگی هر دندان تشخیص داده شد و سپس نتایج تشخیصی دانشجویان با یافته های حاصل از بررسی میکروسکوپی (استاندارد طلایی) مقایسه گردید. با استفاده از فرمول های آماری میزان حساسیت، ویژگی، مثبت کاذب و منفی کاذب این شاخص ها محاسبه گردید.
    یافته ها
    میزان حساسیت در مورد سطوح سالم برابر با 8/64 درصد و برای سطوح پوسیده نیز برابر با 2/62 درصد بود. همچنین میزان حساسیت برای سطوح محدود به مینا برابر با 06/55 درصد و پوسیدگی های محدود به عاج نیز برابر با 6/69 درصد محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که تشخیص های نادرست توسط دانشجویان دندان پزشکی در قیاس با استاندارد طلایی زیاد بوده است. توجه بیشتر به آموزش دانشجویان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: حساسیت، ویژگی، تشخیص، پوسیدگی بین دندانی، رادیوگرافی
  • علیرضا عشقی، دانا تحریریان، لادن طیبی، سعید صادقیان صفحه 722
    مقدمه
    اندازه دندان ها، در نژاد های مختلف، متنوع گزارش شده است. مقایسه اندازه دندان ها، ارتباط بین عرض دندان های شیری و دایمی و تشخیص ناهماهنگی های موجود اهمیت بالینی زیادی دارد. با دانستن میانگین اندازه دندان ها پیش بینی فضای کافی برای رویش دندان ها در آنالیز فضا کمک کننده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی- مقطعی، افراد مورد مطالعه از بین مراجعه کنندگان به بخش های مختلف دانشکده دندان پزشکی اصفهان در دو گروه سنی 5-3 سال و 18-13 سال انتخاب شدند. برای تمامی افراد مدل مطالعه تهیه شد و عرض مزیودیستال تمام دندان ها در طرف چپ با کولیس ظریف اندازه گیری شد. داده ها توسط آزمون t مستقل و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین عرض مزیودیستال دندان های شیری و دایمی در هر دو فک اندازه گیری شد. دیمرفیسم جنسی به صورت یک عامل مشخص در تعیین عرض مزیودیستال تاج بین دختران و پسران تاثیرگذار نبود؛ به طوری که ثنایای میانی ماگزیلا، ثنایای طرفی، کانین و دومین مولر مندیبل به طور مشخص در پسران بزرگتر از دختران بود (05/0 > p value) و اولین پرمولر ماگزیلا به طور مشخص در دختران بزرگتر از پسران بود (05/ < p value).
    نتیجه گیری
    عرض مزیودیستالی دندان های شیری در این تحقیق بزرگتر از اندازه دندان ها در کودکان سفید پوست آمریکای شمالی و از اندازه دندان ها در کودکان ژاپنی کوچکتر می باشد. مشابه بسیاری از مطالعات بر طبق پژوهش حاضر عرض مزیودیستال تاج دندان های شیری در پسران بزرگتر از دختران می باشد. نتایج به دست آمده توسط محققین مختلف دارای اختلافاتی است که علت را می توان در نوع مطالعه (بلند مدت یا مقطعی)، معیارهای استفاده شده، تکنیک های اندازه گیری، نژاد و سایر عوامل نسبت داد.
    کلیدواژگان: دندان، شیری، دایمی، دوره دندانی
  • مهرداد عبدی نیان، آسیه زمانی ناصر، سیده شکوه الهام بخش، حمید بدریان صفحه 729
    مقدمه
    رادیوگرافی یک روش پاراکلینیکی رایج برای تشخیص و درمان بیماری های دهان و دندان است. در عین حال به علت خطرات احتمالی ناشی از تابش اشعه X، آشنایی دندان پزشکان با روش های مناسب حفاظت در برابر اشعه برای خود و بیماران اهمیت زیادی دارد. هدف از این پژوهش، بررسی میزان آگاهی و نگرش دندان پزشکان عمومی شهر یزد در مورد اثرات پرتوهای یونیزان و روش های حفاظت در برابر آن ها بود.
    مواد و روش ها
    جهت انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی، ابتدا داده های جامعه آماری با استفاده از توزیع یک پرسش نامه استاندارد که در نهایت توسط 92 نفر از دندان پزشکان عمومی تکمیل گردید، جمع آوری شد. به منظور تحلیل آماری داده های پژوهش از نرم افزار 15 SPSS و آزمون های آماری t-test و ضریب همبستگی Pearson استفاده گردید (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد دندان پزشکان به ترتیب 57/8، 84/35 و 90/7 نشان داده شد. نتایج حاکی از رابطه مستقیم میان سابقه کار و آگاهی (532/0 = r و 00/0 = p value)، سابقه کار و عملکرد (339/0 = r و 01/0 = p value) و آگاهی و عملکرد (367/0 = r و 001/0 > p value) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به آگاهی و عملکرد ضعیف دندان پزشکان در زمینه حفاظت در برابر پرتوهای یونیزان، لزوم آموزش بیشتر و برنامه ریزی برای بهبود این وضعیت نمایان است. با توجه به این که شرکت در کلاس های بازآموزی در ارتقای سطح دانش افراد تغییر محسوسی نداشته است، بررسی روش های آموزشی دیگر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: یونیزان، تابش، دندانی، رادیوگرافی، حفاظت اشعه
  • آرش قدوسی، وحید اصفهانیان، سید محمد رضوی، افراسیاب قائدی فر، الهام زمانی پزوه صفحه 737
    مقدمه
    تا سال های اخیر، رعایت کدهای اخلاقی در تحقیقات دندان پزشکی کمتر مورد توجه قرار گرفته است، این مطالعه با هدف بررسی میزان رعایت اخلاق پژوهش در پایان نامه های دانشکده دندان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان که بین سال های 1383 تا 1388 نگاشته شده بود، بر پایه کدهای اخلاقی مورد قبول در ایران انجام شد.
    مواد وروش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بوده و بر روی 200 پایان نامه صورت گرفت کلیه پایان نامه های دانشکده بین سال های 83 تا 88 با کدهای ملی اخلاق در پژوهش های پزشکی توسط دو محقق مورد مطابقت قرار گرفت و اطلاعات به دست آمده در فرم های جمع آوری اطلاعات وارد گردید و سپس با استفاده از روش های آماری توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    کل پایان نامه ها به دو گروه انسانی و آزمایشگاهی تقسیم شدند. در تمامی200 پایان نامه از نظر محرمانه بودن اطلاعات و انطباق با موازین دینی و فرهنگی و احتمال وجود عارضه جدی برای آزمودنی ها، اصول علمی اخلاق در پژوهش رعایت شده بودند.
    در 89 پایان نامه انسانی، فرم رضایت نامه از شرکت کنندگان اخذ نگردیده بود. در 83 درصد فقط بصورت شفاهی از شرکت کنندگان رضایت گرفته شده بود. شرکت کنندگان تنها در 14 طرح (7/15درصد) از اختیار خروج از مطالعه در هر زمان آگاهی داشتند. در پایان نامه های آزمایشگاهی (111 مورد)، در 47 درصد موارد کلیه کدهای اخلاق در پژوهش رعایت شده بود.
    نتیجه گیری
    رعایت هر شانزده کد اخلاقی در پایان نامه های انسانی مد نظر نویسندگان قرار نگرفته بود. در تحقیقات آزمایشگاهی نزدیک به نیمی از تحقیقات تمامی کدهای اخلاقی (5 کد) مورد نظر را رعایت کرده بودند. این مسئله ممکن است به علت واجد اهمیت نبودن درج ملاحظات اخلاق در پژوهش علیرغم رعایت آن از سوی محققین به طور منظم در پایان نامه هاو عدم وجود کمیته ای مستقل و اختصاصی برای نظارت بر این امر باشد.
    کلیدواژگان: کدهای اخلاقی، رضایت نامه آگاهانه، کارآزمایی بالینی، مطالعه آزمایشگاهی
  • پریچهر بهفرنیا، علیرضا توکلی صفحه 745
    مقدمه
    پریودنتیت یک بیماری رایج دهانی است که با بیماری های سیستمیک مختلفی از جمله اختلال در متابولیسم چربی در ارتباط است.هدف از این مطالعه بررسی تاثیر درمان پریودنتال بر روی کاهش میزان چربی های خون بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مورد وشاهدی بوده و50 نفر فرد سالم مبتلا به پریودنتیت متوسط مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان جامعه مورد مطالعه را تشکیل می دادند که 25 نفرگروه شاهد و25 نفر گروه مورد را شامل می شدند. اندکس پلاک، عمق پاکت،خونریزی حین پروبینگ،تحلیل چسبندگی و همچنین میزان تری گلیسرید، کلسترول، High Density Lipoprotein))HDL و LDL Low Density Lipoprotein)) در هر دو گروه اندازه گیری و ثبت شد. سپس، گروه مورد، تحت درمانهای رایج پریودنتال قرار گرفتند.بر روی گروه شاهد درمانی صورت نگرفت.6 هفته بعد آزمایش چربی خون مجددا انجام شد. نتایج این آزمایشات با مقادیر اولیه چربی خون مقایسه گردید.(05/0=α)
    یافته ها
    مقدار میانگین برای هر یک از مقادیر تری گلیسرید، کلسترول، HDL و LDL در گروه مورد به ترتیب 96/156 و 64/189 و 20/49 و 68/116 بود.این مقادیربه ترتیب به 36/121 و 56/157 و 85/47 و 36/114 mg/dl رسیداین تغییرات کاهشی در مورد کلسترول و تری گلیسرید معنی دار و در مورد HDL و LDL معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که بین درمان بیماری پریودنتال وکاهش میزان چربی های خون ارتباط معنی داری وجود دارد. مکانیسم احتمالی آن وجود ارتباط بین اندوتوکسین باکتری و تحریک ترشح ستیوکینهای التهابی و در نتیجه تغییر متابولیسم چربی ها و ایجاد هیپرلیپیدمی است.
    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، تری گلیسرید، کلسترول
  • سید ابراهیم جباری فر، فخری سادات خلیفه سلطانی*، فیروزه نیلچیان، کبرا حسین پور، علیرضا یوسفی صفحه 753
    مقدمه

    مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای در انجام خدمات دندان پزشکی بسیار اهمیت دارد. مطالعات نشان می دهد که آموزش مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای و حقوق بیماران به دانشجویان دندانپزشکی ضروری می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی و دیدگاه دانشجویان و دستیاران تخصصی دندان پزشکی از مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای و حقوق بیماران بود.
    مواد و

    روش مطالعه

    برای این مطالعه توصیفی 61 دانشجوی دوره عمومی و دستیاران تخصصی دندان پزشکی بطور تصادفی انتخاب شدند. با کسب رضایت از آنها دعوت شد که پرسش نامه مورد نظر را تکمیل نمایند. برای سنجش خصوصیات روان سنجی و اصلاح پرسشنامه اصلی، در یک مطالعه آزمایشی روایی صوری و ثبات درونی محتوای پرسشنامه بررسی گردید. (05/0=α) اطلاعات پرسشنامه وارد نرم افزار کامپیوتری SPSS ویرایش 5/11 گردید. نتایج داده های نمونه بوسیله آزمون های T و تحلیل واریانس یکطرفه، ازمون کروسکال والیس و مان ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای 969/0 و مطلوب بود. میانگین و انحراف معیار نمره مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای دانشجویان عمومی و دستیاران تخصصی دندانپزشکی به ترتیب 7/3±68/3 و 37/0±25/4 بدست آمد. میانگین نمره مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای در دستیاران تخصصی دندانپزشکی بطور معنی داری بیش از دانشجویان دوره عمومی دندانپزشکی بود(03/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد دستیاران تخصصی دندان پزشکی مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای بیشتری در مواجهه با بیماران خود دارند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، ارتباط، دانشجویان دندان پزشکی
  • فرشاد باجغلی، احسان قاسمی، امیر یزدانی صفحه 763
    مقدمه
    سمیت آلیاژهای دندان پزشکی به ترکیب آن آلیاژ و عناصری که آزاد می کنند، بستگی دارد. که این موضوع خود ممکن است تحت تاثیر عمل ریکستنیگ آلیاژ قرار گیرد. هدف از این پژوهش، ارزیابی تاثیر ریختگی مجدد در آزاد سازی عناصر آلیاژ بیس متال نوع Verabond بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی آلیاژ Verabond مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا الگوهای مومی مکعب مستطیلی در ابعاد (mm4/1×13×11) تهیه شدند و سپس دیسک های آلیاژ (mm4/1×13×11) با ترکیب صد در صد آلیاژ تازه، 50 درصد ریختگی و 50 درصد ریختگی مجدد، صد در صد ریختگی مجدد تهیه شدند و سپس دیسک های آلیاژ همانند شرایط کلینیکی اتمام و پرداخت شد پالیش شده و در اتوکلاو استریل شد. هر نمونه در دمای 37 درجه سانتی گراد داخل بزاق مصنوعی به مدت 72 ساعت نگهداری شد. سپس نمونه ها از داخل بزاق خارج گردید و برای اندازه گیری به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتری اتمیک ابزوربشن جهت بررسی عناصر فلزی آزاد فرستاده شد و نتایج به وسیله آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تکمیل کننده Tukey مورد بررسی قرار گرفتند (05/0 = α).
    یافته ها
    در سه ترکیب تهیه شده از آلیاژ Verabond آزمون نشان دهنده اختلاف معنی داری بین گروه ریختگی و ریختگی مجدد بود. آزادسازی عناصر به ترتیب تیتانیوم، نیکل، آلومینیوم و کروم در روش ریختگی مجدد به صورت معنی داری بیشتر از روش ریختگی بود. (05/0p value <) عناصر برلیوم، مولیبدن و کبالت پایین تر از حد تشخیص دستگاه اسپکتروفتومتری بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه انجام عمل ریختگی مجدد باعث افزایش آزادسازی عناصر آلیاژ می شود و بهتر است از انجام عمل ریختگی مجدد اجتناب شود.
    کلیدواژگان: بزاق مصنوعی، اسپکتروفتومتری اتمیک، روش ریختگی دندانی
  • سید ابراهیم جباری فر، فخری سادات خلیفه سلطانی، کبری حسین پور*، حمیرا شامیر، فیروزه نیلچیان صفحه 770
    مقدمه

    مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای در انجام خدمات دندان پزشکی بسیار اهمیت دارد. مطالعات نشان می دهد که آموزش مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای و حقوق بیماران به دانشجویان دندانپزشکی ضروری می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی و دیدگاه دانشجویان و دستیاران تخصصی دندان پزشکی از مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای و حقوق بیماران بود.
    مواد و

    روش مطالعه

    برای این مطالعه توصیفی 61 دانشجوی دوره عمومی و دستیاران تخصصی دندان پزشکی بطور تصادفی انتخاب شدند. با کسب رضایت از آنها دعوت شد که پرسش نامه مورد نظر را تکمیل نمایند. برای سنجش خصوصیات روان سنجی و اصلاح پرسشنامه اصلی، در یک مطالعه آزمایشی روایی صوری و ثبات درونی محتوای پرسشنامه بررسی گردید. (05/0=α) اطلاعات پرسشنامه وارد نرم افزار کامپیوتری SPSS ویرایش 5/11 گردید. نتایج داده های نمونه بوسیله آزمون های T و تحلیل واریانس یکطرفه، ازمون کروسکال والیس و مان ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای 969/0 و مطلوب بود. میانگین و انحراف معیار نمره مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای دانشجویان عمومی و دستیاران تخصصی دندانپزشکی به ترتیب 7/3±68/3 و 37/0±25/4 بدست آمد. میانگین نمره مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای در دستیاران تخصصی دندانپزشکی بطور معنی داری بیش از دانشجویان دوره عمومی دندانپزشکی بود(03/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد دستیاران تخصصی دندان پزشکی مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای بیشتری در مواجهه با بیماران خود دارند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، ارتباط، دانشجویان دندان پزشکی
  • پروین خادم، مریم حاجی احمدی، سید ابراهیم جباری فر، کتایون میرانی صفحه 777
    مقدمه
    سلامت دهان شامل سلامت دهان و بافت های مربوطه به آن است که امکان فعالیت هایی مانند خوردن، صحبت کردن و روابط اجتماعی مطلوب را بدون ناراحتی فراهم می آورد. هدف از این پژوهش، بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش نامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان در کودکان 14-11 ساله شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، 128 کودک 14-11 ساله از مدارس شهر اصفهان به صورت تصادفی انتخاب گردید. کودکان به پرسش نامهChild Perception Questionnaire (CPQ)پاسخ دادند. سپس مورد معاینه بالینی قرار گرفتند و شاخص های (Decay، Missing، Filling Tooth) DMFT و dmft و (Mollar incisor hypoplasia) MIH و (Traumatic dental injuries) TDI و مال اکلوژن در آن ها تعیین شد. برای بررسی پایایی پرسش نامه، 60 نفر از کودکان شرکت کننده دو هفته بعد دوباره پرسش نامه را در حالی که هیچ گونه مداخله دندان پزشکی طی این مدت برای آن ها صورت نگرفته بود، تکمیل کردند. برای محاسبه رابطه بین شاخص ها از آزمون همبستگی Pearson و ANOVA استفاده شد. Cronbach''s alpha و ضریب توافق نیز محاسبه گردید (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین نمره CPQ 6/20 و با انحراف معیار 6/16 به دست آمد که در دختران بالاتر از پسران بود. ضریب Cronbach''s alpha 92/0 و ضریب توافق 82/0 به دست آمد. CPQ با شاخص های DMFT، dmft، MIH و TDI و مال اکلوژن ارتباط داشت اما ارتباط آن ها معنی دار نبود (05/0 < p value).
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسش نامه CPQ در کودکان 14-11 ساله از روایی و پایایی خوبی برخوردار بوده است و می تواند اثرات بیماری و سلامت دهان و دندان را بر کیفیت زندگی برآورد نماید.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پوسیدگی دندانی، هایپوپلازی مینای دندان، مال اکلوژن
  • عباسعلی خادمی، امین الله توانگر، کبری حسین پور * صفحه 785
    مقدمه

    پایان نامه یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی و فعالیت های پژوهشی است. اجرای هرچه بهتر پایان نامه ها براساس استانداردهای موردنظر در ارتقاء علمی کشورها، جایگاه ویژه ای دارد. هدف این پژوهش تعیین و بررسی کیفیت پایان نامه های دانشکده دندانپزشکی اصفهان طی سال های 13871383 بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مقطعی تحلیلی، یکصد پایان نامه از دوره های دکترای حرفه ای و تخصصی دانشکده دندانپزشکی طی سالهای 13871383 به صورت تصادفی ساده انتخاب گردید. فرم جمع آوری اطلاعات برای ارزشیابی تهیه و به طور کیفی تکمیل شد. سپس میانگین دستیابی به اهداف پژوهش، بررسی فرضیات، مناسب بودن حجم نمونه، صحت آزمون های آماری، مواد و روش ها، رفرنس نویسی و نگارش بحث و نتیجه گیری به تفکیک دو مقطع تعیین و داده ها توسط آزمون کای اسکور در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نوع پژوهش در یکصد پایان نامه بررسی شده 52% مشاهده ای و 48% مداخله ای بود. 44% از نوع مطالعات توصیفی بود. نتایج نشان داد که بیشترین نمره کلی ارزشیابی مربوط به مطالعات حیوانی (00/0±100)، کمترین نمره مربوط به پژوهش های مورد شاهدی 61/13±63/84 و مطالعات توصیفی 56/7±07/86 بود.
    میانگین ارزشیابی پایان نامه دانشجویان دکترای عمومی (81)782/8 ± 28/88 و دکترای تخصصی (19)248/8 ± 84/90 بود. 78% پایان نامه ها به اهداف و 80% به فرضیات مورد نظر دست یافتند. 97% دارای حجم نمونه، 78% دارای آنالیزهای آماری و 98 دارای بحث مناسب بودند.

    نتیجه گیری

    نقاط قوت پایان نامه ها شامل نگارش صحیح بحث و نتیجه گیری، مرور بر متون و منابع می باشد و درصد خطاهایی در سایر قسمت ها اعم از تدوین فرضیات، اهداف، آنالیزهای آماری و حجم نمونه دیده شد. جهت بالا بردن کیفیت پایان نامه ها که در پایان به صورت مقالات علمی در اختیار متخصصان دیگر قرار خواهد گرفت، برگزاری دوره های آموزشی روش تحقیق و شیوه صحیح نگارش نتایج برای دانشجویان و مجریان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کنترل کیفیت، پایان نامه، مطالعات ارزیابی
  • فیروزه نیلچیان، معصومه اسکینی، سید ابراهیم جباری فر، شیما سهیلی پور صفحه 790
    مقدمه
    پژوهشهای کیفی در سلامت دهان و دندان به ویژه در زمینه تعیین مشکلات، ایجاد فرضیات علمی و ارزشیابی و کشف ابعاد فردی که هنوز بطور کامل شناخته نشده اند اهمیت ویژه ای دارند. در این مطالعه که بررسی از طریق مصاحبه با افراد مراجعه کننده به درمانگاه دندانپزشکی صورت گرفت هدف اصلی شناسایی نیازهای آموزشی مراجعه کنندگان در زمینه های پیشگیری از بیماری ها و ارتقاء سلامت دهان و دندان افراد بود.
    موادو روش ها
    این مطالعه کیفی با نظریه بسترزاد (Grounded theory) اجرا گردید. روش نمونه گیری مورد استفاده مبتنی برهدف و نمونه گیری نظریه ای (Theoretical sampling) می باشد. نمونه گیری تا زمان اشباع اطلاعات Saturation)) ادامه پیدا کرد. اطلاعات از طریق مصاحبه عمیق (In depth interview) با شرکت کنندگان جمع آوری شد و ضبط گردید.
    یافته ها
    در یک دید کلی مراجعه کنندگان تهیه فیلمهای آموزشی در جهت ارتقائ سلامت دهان ودندان را مفید دانستند. بر اساس مصاحبه های انجام شده، دیدگاه شرکت کنندگان در مطالعه را میتوان در چهار گروه اصلی طبقه بندی کرد: آموزش های مرتبط به سلامت دهان و دندان (oral health education)، تغذیه صحیح، اطلاعات مربوط به فلوراید، آموزشهای لازم به منظور از بین بردن باورهای نادرست که برای هر کدام زیر مجموعه های مربوطه در کدگذاری ها یافت شد.
    نتیجه گیری
    بیماران مراجعه کننده به درمانگاه دندانپزشکی، طراحی و اجرای برنامه های آموزشی مناسب جهت بالا بردن آگاهی افراد جامعه در زمینهء روش های صحیح ارتقاء سلامت دهان و دندان، بهبود تغذیه و استفاده از فلوراید را لازم دانستند و به طور مثال تهیه فیلمهای آموزشی را برای این منظور پیشنهاد کردند.
    کلیدواژگان: سلامت دهان ودندان، آموزش، مطالعه کیفی
  • عباسعلی خادمی، بهناز برکتین، حسین زارع * صفحه 792
    مقدمه

    یکی از شاخه های علم کامپیوتر که سعی در شبیه سازی هوش انسانی دارد، هوش مصنوعی است. تشخیص صحیح ضایعات پالپ و پری اپیکال می تواند جلوی بسیاری از مشکلات و گسترش بیماری را بگیرد. هدف از این پژوهش، استفاده از یک سیستم کمک تصمیم گیری (Decision support system یا DSS) با توانایی پردازش سریع و دقیق اطلاعات در زمینه تشخیص و ارایه طرح درمان پالپ و پری اپیکال بود تا دستیابی دقیق و سریع به نتیجه استاندارد طلایی با کاهش درصد خطا صورت گیرد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، ارزشیابی از نوع تشخیصی، به منظور طراحی نرم افزار ابتدا اطلاعات خام با اصلاحات جمع آوری شد و به عنوان استاندارد طلایی مورد تایید اساتید قرار گرفت. اطلاعات اولیه توسط الگوریتم نویسی ضابطه مند شد و در ادامه به فلوچارت تبدیل شد و در مرحله بعد برنامه نویس شبیه سازی را با استفاده از Compiler زبان برنامه نویسی VisualC++ 2010 تحت Windows seven شروع کرد. نسخه هایα و βبه منظور رفع ایراد به دست متخصصین داده شد و در نهایت بررسی کارایی نسخه Gold release (نهایی) با گرفتن علایم 43 نمونه بیمار و دادن علایم به این نسخه و بررسی آماری نتایج توسط نرم افزار 17SPSS با سطح اطمینان 95 درصد اتمام پذیرفت.

    یافته ها

    بر اساس اطلاعات به دست آمده، کارایی کلی نرم افزار 21/86 درصد، میزان کارایی نرم افزار در تشخیص پری اپیکالی 66/89 درصد، میزان کارایی نرم افزار در طرح درمان 76/82 درصد و میزان کارایی نرم افزار در تشخیص پالپی 21/86 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نرم افزار مورد مطالعه با داشتن ذخیره اطلاعات بالا و یادآوری جزییات به عنوان یک ابزار قابل اعتماد کاربر را در رسیدن به تشخیص و طرح درمان ریشه مناسب یاری می نماید.

    کلیدواژگان: تشخیص، کمک، کامپیوتری، درمان، نرم افزار، بیماری پالپ، بیماری پری اپیکال
  • پریچهر غلیانی، فاطمه بابادی، فائزه خزیمه صفحه 799
    مقدمه
    آگاهی از میزان شیوع و علل تغییر رنگ دندان می تواند به استراتژی های راهنما برای مداخله و پیش گیری از تغییر رنگ دندان کمک کند. هدف از این پژوهش، تعیین فراوانی و اتیولوژی های مرتبط با تغییر رنگ دندان در دانش آموزان پسر دبیرستان های پسرانه اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، با روش نمونه گیری خوشه ای384 دانش آموز پسر از دبیرستان های پسرانه اصفهان انتخاب شدند. همه دانش آموزان توسط یک فرد آموزش دیده معاینه شدند. اطلاعات لازم از طریق پرسش نامه جمع آوری و ثبت شد. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی در نرم افزار SPSS در سطح اطمینان 95/0 آنالیز گردید.
    یافته ها
    شیوع تغییر رنگ دندان در دبیرستان های پسرانه اصفهان (9/89 درصد) بود. فراوانی فاکتورهای اتیولوژیک تغییر رنگ برای پوسیدگی (6/80 درصد)، هیپوپلازی (2/18 درصد)، رنگدانه های خارجی (5/9 درصد)، مواد پر کننده تاج و ریشه (8/4 درصد)، تروما (3/1 درصد)، تتراسایکلین و دخانیات (8/0 درصد)، فلوروزیس (5/0 درصد) و دهان شویه کلرهگزیدین (3/0 درصد) بود. موردی از مصرف دارو توسط مادر در زمان بارداری، آملوژنز ایمپرفکتا و دنتینوژنز ایمپرفکتا مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، شایع ترین علت تغییر رنگ دندان، پوسیدگی بود. توجه به شیوع بالای پوسیدگی دندان و آموزش دقیق بهداشت دهان و وضعیت تغذیه ای دانش آموزان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عوامل، تغییر رنگ دندان، دانش آموزان پسر، فراوانی
  • فائزه اسلامی پور، فاطمه ذبیحی صفحه 804
    مقدمه
    با توجه به اثر مثبت آموزش در تغییر رفتار و ارتقای سلامت، در پژوهش حاضر اثر برنامه آموزشی فیشورسیلانت بر رفتار مادران جهت انجام فیشورسیلانت دندان های کودکان آن ها بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه توصیفی، 180 دانش آموز 9-6 ساله و مادران آن ها در شهر اصفهان در نظر گرفته شدند. کودکان به طور تصادفی به 3 گروه (دو گروه مداخله و یک گروه شاهد) تقسیم شدند. معیار ورود، داشتن حداقل یک مولر اول دایمی سالم و معیار خروج داشتن سابقه انجام فیشورسیلانت بود. برای مادران یک گروه جلسه آموزشی به صورت سخنرانی به همراه جزوه آموزشی ترتیب داده شد و برای مادران گروه دوم، جزوه آموزشی از طریق پست ارسال گردید. گروه شاهد هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. پس از 3 ماه، دندان های مولر تمام کودکان نمونه از نظر انجام فیشورسیلانت بررسی شد و داده ها با استفاده از آنالیزهای توصیفی و Chi-square در سطح اطمینان 95/0 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از گذشت 3 ماه، 7/11 درصد نمونه ها فیشورسیلانت داشتند، از این تعداد 66 درصد از گروه آموزش از طریق سخنرانی و 34 درصد از گروه آموزش از طریق جزوه آموزشی بودند. هیچ کدام از افراد گروه شاهد فیشورسیلانت نداشتند. بین دو گروه مداخله اختلاف معنی دار وجود نداشت (08/0 = p value) بین دو گروه مداخله با گروه شاهد اختلاف معنی دار بود (001/0 < p value).
    نتیجه گیری
    آموزش به مادران می تواند بر عملکرد آنان جهت مراجعه به دندان پزشکی و استفاده از خدمات فیشورسیلانت برای کودکان آن ها تاثیر مثبت بگذارد.
    کلیدواژگان: آموزش، پیش گیری، فیشورسیلانت، عملکرد
  • احسان حکمتیان، محمد شاه ابویی، مهسایه لشکری زاده بمی صفحه 810
    مقدمه
    کیفیت کلیشه رادیوگرافی تاثیر زیادی در تشخیص ضایعات دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر نمایه توده بدن و نوع کاست فیلم بر کیفیت تصاویر پانورامیک از طریق بررسی حاشیه سینوس ماگزیلاری، کورتکس مندیبل، مینای دندان و پرکردگی ها بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مقطعی بدون جهت، در بین 400 بیمار (70-2 ساله) که متقاضی تصویر پانورامیک بودند انجام شد. نوع کاست، قد، وزن و سن بیمار، پیش از گرفتن رادیوگرافی یادداشت شد. پس از پردازش تصاویر و نمره دادن به درجه وضوح لندمارک های آناتومیک (با یک مقیاس سه نمره ای)، میانگین نمرات به عنوان کیفیت تشخیصی محاسبه شد. به دانسیته کلی هر تصویر (کیفیت کلی)، جداگانه نمره داده شد. جهت آنالیز داده ها از آزمون های محاسبه ضریب همبستگی Spearman، آزمون t، Mann -Whitney و محاسبه رگرسیون استفاده شد (05/0 = α).
    یافته ها
    آزمون Spearman، بین نمایه توده بدن و وضوح حاشیه سینوس ماگزیلا و همچنین دانسیته کلی تصویر، رابطه معناداری نشان داد (0001/0 < p value). بین نمایه توده بدن و وضوح کورتکس مندیبل (7/0 = p value) و تاج دندان در ناحیه مینا و پرکردگی ها، رابطه ای وجود نداشت (2/0 = p value). نوع کاست بر کیفیت تصویر بی تاثیر بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد نوع کاست به شرط انتخاب صحیح فاکتورهای تابشی اثری بر کیفیت تصاویر ندارد. همچنین با افزایش نمایه توده بدن، با وجود تیره شدن تصاویر، به شرط انتخاب درست فاکتورهای تابشی، وضوح لندمارک ها کاهش نمی یابد. به نظر می رسد تهیه رادیوگرافی پانورامیک از این نظر روش مفیدی به ویژه برای بزرگ سالان است.
    کلیدواژگان: نمایه توده بدن، رادیوگرافی، پانورامیک، کیفیت تصویر
  • ناصر کاویانی، مسعود قیصری صفحه 818
    مقدمه
    بی قراری پس از عمل عارضه شایعی است، عوامل متعددی از جمله زود به هوش آمدن در محیط نا آشنا، نوع بیهوشی، روحیات کودک، درد، طول مدت بیهوشی و سن بروز در آن موثر هستند. هدف این پژوهش، مقایسه دو روش بیهوشی عمومی با و بدون تزریق بی حسی موضعی در کودکان داوطلب بیهوشی عمومی بر بی قراری در اتاق بهبودی پس از عمل بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی آینده نگر یک سوکور، تعداد 60 کودک داوطلب بیهوشی عمومی در دو گروه وارد مطالعه شدند. نگهداری بیهوشی در دو گروه یکسان بود. در گروه مطالعه در هنگام کار دندان پزشکی دندان های کار شده با استفاده از یک کارپول لیدوکائین و اپی نفرین با روش انفیلتراسیون بی حس شدند. بهبودی پس از عمل با بررسی بی قراری کودکان در دو گروه مقایسه شد. داده ها با استفاده از آزمون Mann-Whitney، t-test، آنالیز واریانس و آزمون همبستگی Spearman تجزیه و تحلیل شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین سن، جنس و تعداد درمان های دندان پزشکی انجام شده در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. بی قراری در دقیقه 15 و 30 در گروه با بی حسی موضعی برابر 92/3 ± 63/9 و 58/2 ± 8 و به طور معنی داری کمتر از گروه بدون بی حسی موضعی بود (013/0 = p value و 140/0 = p value). میزان بی قراری در دقایق 45 و 60 اختلاف معنی داری بین دو گروه نشان نداد (872/0 = p value و 480/0 =p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر تزریق بی حسی موضعی در پایان عمل باعث کاهش بی قراری در کودکان مورد مطالعه می شود. بنابراین استفاده از این تکنیک در مورد کودکانی که منع استفاده بی حسی موضعی ندارند توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دندان پزشکی کودکان، بیهوشی عمومی، بی حسی موضعی، اتاق بهبودی پس از عمل
  • مقاله های مروری
  • نوید خلیقی نژاد، مریم خروشی، عباسعلی خادمی، حمید بدریان صفحه 826
    مقدمه
    با گسترش علم آمار و تحقیق، معیارهای پذیرش مقالات مجلات معتبر تغییرات چشم گیری کرده است و محققین مبتدی باید از اشتباهات رایجی که در زمان برنامه ریزی و نوشتن یک مقاله علمی ممکن است با آن مواجه شوند، آگاهی یابند. از این رو این مقاله با هدف شناخت اشتباهات رایج در مقالات علمی برای بهبود کیفیت آن ها طراحی شده است.
    شرح مقاله: این مقاله مروری با جستجو در منابع کتابخانه ای ISI Web of Science جهت جستجوی مقالات ارایه دهنده راهکارهای پژوهشی برای محققین جوان و با استفاده ویژه از یک مقاله مروری جدید نگاشته شده است. با توجه به اشتباهاتی که در هنگام نگارش یک مقاله علمی وجود دارد محققین مبتدی باید قبل از نگارش مقاله خود تسلط کامل بر تمام مراحل مطالعه مورد نظر داشته باشند که این امر مستلزم بررسی دقیق مطالعات گذشته و آشنایی کامل با فنون روش تحقیق می باشد.
    یافته ها
    پیش از انجام هر پروژه تحقیقاتی، می بایست پروتکل آن به طور دقیق تدوین و نوع مطالعه مشخص شود. همچنین هر محقق در صورت تسلط کامل بر روش های آماری و یا با استفاده از نظرات مشاورین آمار، بایستی مطالعه خود را از جنبه های دارا بودن حجم نمونه مناسب و متعاقب آن بالا بودن قدرت مطالعه و روش نمونه گیری و دیگر موارد به دقت ارزیابی نماید.
    نتیجه گیری
    نکات مهمی در فرایند انجام تحقیقات بالینی وجود دارد که مطالعه و توجه به آن ها می تواند راهگشای بسیاری از پژوهشگران جوان باشد.
    کلیدواژگان: پژوهش بالینی، محقق، آمار
  • الهام حسن لی، پروین میرزا کوچکی بروجنی صفحه 835
    مقدمه
    در برخی از بیماران خاص پس از درمان ارتودنسی،احتمال برگشت به حالت اولیه زیاد است واین افراد نیاز به نگهدارنده ثابت دارند. نگهدارنده های ثابت در دهه 1970 معرفی شدند و در 20 سال گذشته روش های متعددی برای اتصال نگهدارنده توسعه یافته است. برای نگه داشتن سیم نگهدارنده بر سطح دندان ها روش های متعددی به کار می رود که در این مقاله به معرفی چند روش پرداخته شد.
    شرح مقاله: این مطالعه یک مطالعه مروری است که از جستجو در منابع کتابخانه ای و سایت های اینترنتی Pubmed و Google بین سال های 1973 تا 2011 با استفاده از کلید واژه های نگهدارنده ارتودنسی و اتصال یابنده های رزینی و دندانی انجام شده است.
    یافته ها
    روش غیر مستقیم نیاز به مرحله ی لابراتواری برای نگه داشتن سیم نگهدارنده روی سطح دندان دارد اما در روش مستقیم سیم نگهدارنده باید از قبل برای قرار گرفتن روی سطح لینگوال دندان ها شکل داده شود.
    نتیجه گیری
    آگاهی از مزایا و معایب روش های مختلف قرار دادن نگهدارنده های ثابت لینگوالی که ساده و در عین حال مقرون به صرفه هستند، دندانپزشک را قادر می سازد مناسب ترین روش را انتخاب نماید.
    کلیدواژگان: نگهدارنده ارتودنسی، اتصال یابنده توسط رزین، اتصال دندانی
  • انسیه باطنی، احمد مقاره عابد، عظیم ربیعی، بنفشه پورمرادی صفحه 843
    مقدمه
    اگرچه برداشتن مکانیکی بیوفیلم پلاک باکتریال هنوز به عنوان پذیرفته ترین مکانیسم کنترل پلاک شناخته می شود، اما اتیولوژی باکتریال پیچیده بیماری های پریودنتال و پوسیدگی دندانی از یک سو و کافی نبودن روش های مکانیکی کنترل پلاک به تنهایی از سوی دیگر، باعث شده که استفاده حمایتی از عوامل ضد میکروبی شیمیایی به عنوان روشی مفید مورد توجه قرار گیرد. این مقاله با هدف مروری بر تاثیر دهان شویه ها و آدامس ها در حفظ سلامت دهان و دندان انجام شد.
    شرح مقاله: این مطالعه یک مطالعه مروری است که جهت بررسی تاثیر دهان شویه ها و آدامس ها در حفظ سلامت دهان و دندان با جستجو در منابع الکترونیکی ISI و Pubmed و منابع کتابخانه ای ژورنال ها و کتب مرتبط با موضوع از سال 1980 تا 2011 صورت گرفت.
    یافته ها
    دهان شویه ها ساده ترین سیستم ارایه مواد ضد پلاک و یک روش قطعی و مناسب برای حمل عوامل ضد میکروبی می باشند. دهان شویه ها مانند خمیردندان ها، باید خصوصیاتی چون زدودن پلاک دندانی از روی سطح مینا و عاج بدون آسیب به آن، خاصیت تمیزکنندگی، طعم مطبوع، پایداری محلول از نظر شیمیایی و ارزان بودن را دارا باشند. ادعاهای مشترک در زمینه خواص آدامس ها شامل پاک کردن دبری های غذایی و پلاک از سطوح دندان، تحریک جریان بزاق، کاهش ژنژیویت و پریودنتیت، کاهش تعداد استرپتوکوک موتانس در بزاق و پلاک دندانی و کاهش میزان پوسیدگی درکسانی که به طور عادتی روزانه زایلیتول مصرف می کنند وجود دارد. استفاده از آدامس های حاوی فلوراید، بی کربنات، کلسیم و فسفات توانایی خنثی کنندگی اسید را افزایش داده و از طرفی سبب کاهش روند دمینرالیزاسیون مینا می شود.
    نتیجه گیری
    استفاده از دهان شویه ها و جویدن آدامس فاقد قند مخصوصا زایلیتول به تنهایی یا همراه با سایر مواد پیش گیری کننده با دوز و دوره موثر می توانند به عنوان یک برنامه پیش برنده در سلامت دهان و دندان جمعیت های پر خطر در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: دهان شویه، آدامس، سلامت دهان
  • نامه پژوهشی
  • پریچهر غلیانی، فاطمه بابادی صفحه 862
    مقدمه
    بیماری بهجت، اولین بار توسط Hulusi Behcet به صورت تریادی شامل زخم های آفتی و تناسلی عود کننده و درگیری چشمی توصیف گردید. هدف از این پژوهش، بررسی فراوانی تظاهرات بالینی سندرم بهجت در بیماران بیمارستان الزهرا (س) اصفهان در یک دوره ده ساله بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی حاصل بررسی پرونده 96 بیمار مبتلا به بیماری بهجت در بیمارستان الزهرا(س) اصفهان در فاصله زمانی 1386 -1376 می باشد. اطلاعات لازم مبنی بر سن ابتلا، جنس و شیوع تظاهرات دهانی، تناسلی، پوستی، مفصلی، گوارشی و ترومبوفلبیت از پرونده بیماران استخراج شد و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی در نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    فراوانی تظاهرات بالینی بیماران شامل تظاهرات دهانی 78 درصد، چشمی 28 درصد، تناسلی26 درصد، آرتریت 19 درصد، پوستی 16 درصد، دستگاه گوارش 13 درصد و ترومبوفلبیت 1 درصد بود و بیشترین درگیری در گروه سنی 41-31 سال دیده شد و نسبت مردان به زنان (5/1 به 1) گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    در حال حاضر بیماری بهجت به عنوان یک بیماری با درگیری چند سیستم و تظاهرات احتمالی بسیار شناخته می شود. در این پژوهش تظاهرات دهانی شایع ترین علامت بالینی در سندرم بهجت بود و درصد ابتلا در مردان بیشتر از زنان مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سندرم بهجت، آفت، دهانی، ترومبوفلبیت
|
  • Masoud Feizbakhsh, Parviz Roshanzamir, Fatemeh Teimoori Page 460
    Introduction
    The ability to accurately measure forces produced by orthodontic appliances during orthodontic treatment is desirable. The aim of the present study was to compare forces measured by mechanical formulae designed with a software program and those experimentally measured by a dynamometer to find a scientific way to determine the exact amount of activation needed for applying a force within the optimum range.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, at first the formulation of force applied by canine retractor spring was determined with the aid of mechanical sciences. To confirm the accuracy of the formulation, 50 springs made of different wire diameters, working arm lengths, different number and diameters of helices and with different designs, the number of which had been determined by a pilot group, were examined and the results obtained from the formulation and dynamometer were compared. Paired t-test was used for statistical analysis (α = 0.05).
    Results
    The difference between the measurements made by the dynamometer (mean = 65) and those determined by the formulation (mean = 65.88) was 0.8842 gr, which was statistically significant (p value = 0.003).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, it appears formulations can be used to determine the amount of spring activation and the software designed for such a purpose facilitates the use of the formulation.
  • Maryam Zare Jahromi, Seyed Mohammad Razavi, Elaheh Amini Page 467
    Introduction
    An important step in retreatment of root canals is removal of filling materials and sealers from the root canal. The aim of this study was to compare the efficacy of rotary and hand files in removing gutta-percha and sealer from the root canals.
    Materials And Methods
    In this in vitro study 58 extracted human anterior teeth were collected. Standard access cavities were prepared after radiography. The canals were prepared using the step-back technique and obturated with gutta-percha and AH26 sealer. The teeth were divided into two experimental (n = 24) and two positive and negative control (n=5) groups. In one experimental group Gates-Glidden drills and Hedstrom files were used with chloroform to remove the filling materials from the canals and in the other Flexmaster and Hero 642 rotary instruments were used. In the negative control group 5.25% sodium hypochlorite and EDTA were used to achieve clean canals without any debris. In the positive control group the teeth were placed in an incubator without removing canal fillings. Then the teeth were split longitudinally and dyed with hematoxylin. Total canal surface area and area of remaining material in the apical, middle, cervical thirds of the canals were measured under a stereomicroscope and their ratio was calculated as percentage of remaining debris. Data were analyzed by t-test and paired t-test at 95% confidence interval.
    Results
    The means of remaining filling materials in the entire canals in hand and rotary file groups were 4.73 and 5.85, respectively (p value = 0.05). Comparisons of the percentages of remaining filling materials in the entire canal lengths and in corresponding segments of the canal did not reveal any significant differences between the two groups (p value = 0.475).
    Conclusion
    None of the two techniques evaluated was able to completely remove filling materials from the root canals, especially from the apical third.
  • Asieh Zamaninaser, Faranak Jalalian, Ebrahim Meimandi, Jamshid Samadi Page 475
    Introduction
    Implants are commonly used in the treatment of fully or partially edentulous patients. Placement of implants requires careful radiographic evaluation of the surgical site so that side effects and neurovascular trauma to the superior wall of the mandibular canal would be avoided. The aim of this study was to assess the accuacy of spiral tomography, panoramic views and parallel periapical radiographic techniques in evaluating the distance between the alveolar crest and the superior border of mandibular canal.
    Materials And Methods
    Three dried human mandibles were used in this descriptive/analytical study. Three metal pieces were glued to the left side and three to the right side of each mandible. Subsequently, a 5-mm-thick layer of wax was placed on the surface to simulate the soft tissue. Periapical and panoramic radiographs and spiral tomographs were taken from each mandible. Then the mandibles were sectioned and the actual distance between the alveolar crest and the superior border of mandibular canal was measured in each region. Data was analyzed by t-test and repeated measures ANOVA (α = 0.05).
    Results
    The results showed that of the three techniques evaluated only periapical radiographs did not exhibit any significant differences from the actual measurements (p value < 0.05). In addition, there were no significant differences between panoramic and tomographic techniques (p value < 0.05).
    Conclusion
    Based on the results of the present study, parallel periapical technique is recommended for evaluation of implant placement sites and measuring of bone height in the mandible, although tomography can be used to measure bone width.
  • Maryam Hajenorouzali Tehrani, Hajar Sekhavati, Mansour Javeri Page 482
    Introduction
    Natal teeth are present at the time of birth. The etiology of these teeth is still unknown but some investigators suggest the association of these teeth with various syndromes or developmental disorders. The aim of present study was to evaluate the prevalence of natal teeth in newborn babies in Isfahan.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive/analytical study evaluated all the infants born from August 1997 to August 1998. Data was collected by questionnaires, which included data such as birth date, gender, height and weight at the birth, number of natal teeth and their location, history of natal teeth in the family, state of the nervous, cardiovascular and genital system and developmental disorders. Data was analyzed using Pearson’s and chi-squared tests (p value ≤ 0.05).
    Results
    A total of 31940 infants were born during the period in Isfahan. A total of 26 natal teeth were found in 17 newborn babies; therefore, the prevalence of natal teeth in Isfahan was 1 in 1878 births. 58.8% of the infants with natal teeth were male and 41.2% were female, with significant gender preference for males (p value < 0.05). Of the 24 natal teeth 92.30% were lower central incisors, 60% of which were bilateral, followed by maxillary central incisors and molars (3.84% each). Six infants with neonatal teeth had a family history of such teeth, which was statistically significant (p value < 0.05). None of the infants with natal teeth had developmental disorders or syndromes.
    Conclusion
    Natal teeth are not very common. However, knowledge about how to manage these structures is essential for the general well-being of the child. Further studies on different ethnic groups are required to better understand etiology and nature of natal teeth.
  • Mahnaz Sheikhi, Sajad Ghorbanizadeh, Seyed Mahdi Madani Page 488
    Introduction

    Age estimation is important in many fields, including pediatrics, forensic medicine, orthodontics, etc. The aim of this study was to evaluate the accuracy of dental age estimation in 5-17 year-old children in Babol using Demirjian method.

    Materials And Methods

    In this retrospective cross-sectional study 301 panoramic radiographs of 183 girls and 118 boys referring to Babol dental clinics were evaluated. Simple sampling method was used. Based on Demirjian method two dental radiologists calculated the dental maturity score (DMS) by assessing the seven left mandibular teeth and estimated the dental age for each case. The chronologic age of each patient was obtained from demographic data. Finally, the correlation between estimated dental age and chronologic age was determined by Pearson’s correlation coefficient using SPSS statistical software (α = 0.05).

    Results

    Mean dental age in all the subjects was estimated 0.04 year less than the chronologic age. Pearson’s correlation coefficient between estimated and chronological ages was 0.968, indicating statistical significance (p value < 0.001). In addition, there was no significant difference between estimated and chronological ages (p value = 0.31).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, Demirjian method is sufficiently accurate to estimate dental age of children in Babol is and can be used acceptably.

  • Mohammad Reza Salehi, Bijan Movahedian, Zahra Baghi Page 493
    Introduction
    Oral health in pregnant women might influence the health of the mother and infant. Dental procedures during this period should be carried out in a way that will not have any detrimental effects on the mother and fetus. The aim of this study was to evaluate knowledge and attitude of dental practitioners in Esfahan of measures taken during pregnancy.
    Materials And Methods
    A total of 75 dental practitioners in Esfahan participated in this descriptive study by completing a questionnaire containing 20 questions (14 for knowledge and 6 for attitude) in relation to dental procedures during pregnancy. SPSS software and chi-squared test were used for data analysis (α = 0.05).
    Results
    The mean of awareness scores of dental practitioners of measures taken during pregnancy was 62%, which is rather favorable. The mean of awareness scores of dental practitioners of measures taken after delivery was 45%. The mean of awareness scores of dental practitioners of dental materials suitable for pregnant women was 49%.
    Discussion
    The overall mean of awareness and attitude scores of dental practitioners in Esfahan in relation to measures taken during pregnancy was acceptable; however, the mean score should increase by raising awareness level. More attention should be paid to educational courses on treatment measures for patients with special conditions, including pregnant women.
  • Mojdeh Mehdizadeh, Mohammad Raminnia, Farzaneh Mosavat Page 499
    Introduction
    Before placing the dental implant, the surgeon needs to know the real height of bone in the site. Improper assessment of the distance between implant and vital structures can cause trauma to vital structures. The aim of this study was to determine the spiral tomography accuracy in evaluation of bone height in the posterior maxilla for placement of dental implants.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study of 30 patients referring for implant placement 28 locations were selected for implant placement. All the patients underwent spiral tomography techniques and bone heights were reported. After implant placement the patients underwent panoramic radiographic techniques. Since the dental implant height was known the magnification of the panoramic radiographic technique in that area was determined. The bone height on the radiogram was determined in the area using a ruler at a magnification of ×3. Then the actual bone height was determined. Data was analyzed with paired t-test (α = 0.05).
    Results
    Comparison of the values reported by the tomographic technique with the actual bone heights revealed a measurement error of 0.7 mm by the tomographic technique, which was statistically significant (p value = 0.031).
    Conclusion
    Spiral tomography can accurately determine height of bone from the maxillary alveolar crest to the floor of the maxillary sinus, preventing damage to the maxillary sinus. Therefore, this radiographic technique can be used to determine the size of the implant needed to increase success rate.
  • Mojdeh Mahdezadeh, Nakisa Torabinia, Forouz Keshani, Mahtab Kheirkhahi Page 505
    Introduction
    Great advantages of digital radiographic techniques have resulted in ever-increasing use of these techniques by dental practitioners. Contrast, density and other factors influecing the diagnostic quality of digital systems can be manipulated. The aim of this study was to compare diagnostic accuracy of two digital radiographic systems of Schick and Sordex in standard and high-resolution modes in the detection of interproximal caries.
    Materials And Methods
    In this in vitro study twenty-four extracted human premolars with interproximal caries were selected and divided into four groups. Each group was radiographed using the two Schick and Sordex systems. The sensors in the two systems were fixed at 10-mm and 100-mm distances from the teeth and the tubes, respectively. All the radiograms were coded by an oral radiologist at standard and high-resolution modes in a blind manner. The teeth were sectioned in a mesiodistal direction in order to confirm caries diagnostic accuracy and determine its depth as a gold standard and coded by an oral pathologist under a stereomicroscope. Data were analyzed using Spearman’s correlation coefficient and gamma test at 95% confidence interval.
    Results
    There was significant relationship between the results of different digital radiographic techniques and pathologic evaluations (p value < 0.001). The highest correlation with pathologic results were observed in radiograms taken in the standard resolution mode of Schick radiographic system.
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, it can be concluded that the diagnostic accuracy of Schick radiographic system in the standard mode is highly appropriate for detection of interproximal caries.
  • Mostafa Shahabi, Amin Mahdaviasl, Javad Faradmal, Seyedeh Maryam Tayari, Amirabbas Jafari, Mehrnoush Rostampour Page 511
    Introduction
    The influence of third molar eruption on vertical facial growth has been evaluated less frequently by researchers. The aim of this study was cephalometric evaluation of the effect of third molar eruption on skeletal facial height.
    Materials And Methods
    The subjects in this cross-sectional/analytical study consisted of thirty patients with four completely erupted third molars with proper occlusal relationships (group A) and thirty patients without third molars (group B). All the subjects were 19‒24 years of age and had Class I occlusal relationship. None of the subjects had received any orthodontic and surgical treatment. Cephalograms of subjects were traced carefully. The mean of parameters measured in both groups were compared by independent t-test (α = 0.05).
    Results
    Means of Frankfort mandibular angle (FMA) in groups A and B were 32.26 ± 5.82 and 27.20 ± 2.53 degrees, respectively, with significant differences between the two groups (p value = 0.001). Means of gonial angles in groups A and B were 123.86 ± 1.26 and 124.5 ± 4.88 degrees, respectively, with no significant difference between the two groups (p value = 0.491). Regarding ANB and SNA angles, no significant differences were observed between the two groups (p value = 0.335) and (p value = 0.127), respectively. However, there were significant differences between the two groups in relation to SNB angle (p value = 0.05). There were significant differences in relation to posterior facial height: anterior facial height ratios and sella‒ nasion distances between the two groups (p value = 0.001). However, there were no significant differences between the two groups in relation to nasion‒ menton distances (p value = 0.733).
    Conclusion
    Craniofacial development in patients with completely erupted third molars is different from those with no third molars. Patients with third molars have larger FMA angles and greater posterior facial height (PFH). Eruption of third molars does not influence the gonial angle.
  • Mahmoud Sobouhi, Nilofar Khodaeian, Mohtaram Rezaie Page 518
    Introduction
    Marginal adaptation of cast restorations is essential for their long-term success. As dentists usually assign ditching of dies to laboratory technicians, and ditching has a significant effect on marginal adaptation, the aim of this study was to compare ditching by laboratory technicians and standard approach on marginal adaptation of cast restoration.
    Materials And Methods
    In this laboratory experimental study a metal-ceramic preparation was carried out on an acrylic left mandibular first molar with a heavy chamfer finish line. Thirty working casts were obtained, 25 of which were ditched by laboratory technicians working in Isfahan and 5 others were ditched by a prosthodontist according to a standard approach. Then, castings were made on the ditched dies and vertical marginal discrepancies were measured in both groups under a stereomicroscope and with the use of a digital camera on four tooth surfaces. Data was analyzed using t-test and ANOVA. Statistical significance was defined at p value < 0.05.
    Results
    Mean vertical marginal discrepancies of all the tooth surfaces were 436.03 ± 318.04 and 117.17 ± 83.49 microns in the laboratory technician and standard groups, respectively, with statistically significant differences between the two groups (p value < 0.0001). However, there were no significant differences between the means of vertical marginal discrepancies in the standard (p value = 0.95) and laboratory technician (p value = 0.58) groups.
    Conclusion
    Based on the results, ditching by dental practitioners is more accurate. It appears provision of educational program for laboratory technicians on ditching dies and referring the questionable cases to dental practitioners are essential.
  • Ehsan Hekmatian, Hosein Khalafi Page 523
    Introduction
    Patients, health care workers and dental practitioners are exposed to oral infections and infective microorganisms during dental imaging procedures. The aim of this study was to evaluate awareness of dental practitioners in Bushehr of infection control techniques during dental radiographic procedures.
    Materials And Methods
    In this descriptive study knowledge of dental practitioners working in Bushehr about infection control in dental radiography was evaluated by a specially designed questionnaire. The questionnaire was distributed during continuous education conferences and was directly handed in to dental practitioners in their offices. A total of 47 dental practitioners were evaluated. Data was analyzed by descriptive statistical methods in the form of scores ranging from 0 to 100.
    Results
    A total of 74.5% of those surveyed in the study were male and 25.5% were female. The awareness scores in relation to infection transmission pathways, infective fluids, AIDS transmission pathways, and unhealthy behaviors were higher than average. The awareness scores in relation to covering of the hands, environmental factors, how to wear new gloves, and disinfection of the hands were below average. The total mean of the correct answers to the questions was 45% with a range of 6% to 87%. In general, awareness scores of dental practitioners in Bushehr of techniques to control infection during dental radiographic procedures were at a moderate level.
    Conclusion
    Considering the importance of infection control in dental radiographic techniques and the moderate scores of dental practitioners in Bushehr, it is necessary to place great emphasis on instructions in this regard.
  • Naser Kaviani, Leila Bahrami Page 534
    Introduction
    Dental fear is common in children. Many factors affect the severity of this kind of fear. Hospitalization increases children’s dental fears. The aim of this study was to evaluate the effect of the type of hospitalization on children’s dental fear.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 153 children were placed in three equal groups, with a history of hospitalization, with a history of major surgery and a control group without any history of hospitalization and surgery. The children’s dental fear was evaluated with Children’s Fear Survey Schedule-Dental Subscale (CFSS-DS) questionnaire. Data was analyzed with chi-squared and Kruskal-Wallis tests and one-way ANOVA (α = 0.05).
    Results
    The means of dental fear based on CFSS-DS score were higher in hospitalization and surgery groups in comparison with the control group (p value < 0.001). Dental fear score in hospitalization group was 37.4 and higher than the two other groups. Fear from injection and dyspnea and use of dental drills were the most common causes of fear, in descending order, in the groups under study.
    Conclusion
    Hospitalization and surgery increase children’s fear of dental procedures. Dental fear in children with hospitalization in internal wards is more than the other groups, which might be attributed to frequent diagnostic and therapeutic procedures during the hospitalization period.
  • Ehsan Hekmatian, Shabnam Seyedizadeh Page 542
    Introduction
    The number of radiographies taken from patients has increased in recent years. On the other hand, the radiographic images prescribed for patients have not been evaluated in the country. The aim of the present study was to determine the type of radiographic images prescribed by general dental practitioners and specialists in patients under health insurance policy coverage, referring to the oral and maxillofacial radiology centers in Isfahan in 2010.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 2400 prescribed dental radiographs were randomly selected from the archives of Treatment Services Organization. The data of the prescriptions including the dentists’ gender and specialty field, patients’ age and gender or radiographic image type were extracted and statistically analyzed by chi-squared and linear regression tests (α = 0.05).
    Results
    Most of the radiographic techniques evaluated had been requested by endodontists (408; 17.0%), oral surgeons (404, 16.8%) and orthodontists (362, 15.1%) while 348 (14.5%) belonged to general practitioiners and the rest had been requested by other specialists. Of all the radiographic techniques requested, 47.5% (1141 cases) were bitewing and periapical, 44.3% (1064 cases) were panoramic views, 7.0% (169 cases) were cephalograms and the rest were other types. A total of 65.4% (1569) of the radiographic images had been prescribed for females and 34.6% (831) for males.
    Conclusion
    Bitewing, periapical and panoramic radiographic techniques had the highest request rates in descending order. Endodontists, oral surgeons and orthodontists had the highest request rates. Key words:
  • Mahnaz Sheikhi, Sajad Ghorbanizadeh, Amin Ghasemzadeh, Mehdi Baghestani Page 554
    Introduction

    Age estimation plays a critical role in pediatric endocrinology, orthodontics, pediatric dentistry, archaeology, etc. The aim of this study was to evaluate the accuracy of dental age estimation in 5‒17 year-old children and adolescents in Kerman using Demirjian method.

    Materials And Methods

    This retrospective cross-sectional study was carried out on 350 panoramic radiographs of 224 girls and 126 boys, referring to Kerman dental clinics. Simple sampling method was used. Based on Demirjian method two dental radiologists calculated the dental maturity score (DMS) by assessing the seven left mandibular teeth and estimated the dental age for each case. The chronologic age of each patient was obtained from demographic data. Finally, the correlation between estimated dental age and chronologic age was determined by Pearson’s correlation coefficient and paired t-test using SPSS statistical software (α = 0.05).

    Result

    Mean dental age in all the subjects was estimated 0.11 year less than the chronologic age. Pearson’s correlation coefficient between estimated and chronological ages was 0.95, indicating statistical significance (p value < 0.001). In addition, there was no significant difference between estimated and chronological ages (p value = 0.15).

    Discussion

    Based on the results of the present study, Demirjian method is sufficiently accurate to estimate dental age of children in Kerman is and can be used acceptably.

  • Omid Fakheran Esfahani, Jaber Yaghini, Amirsalar Sayedyahossein Page 559
    Introduction
    Self-esteem is an important concept used in psychology to reflect a person's overall appraisal of his or her own value. The present study aimed to assess the relationship between self-esteem and oral hygiene behaviors among student of Isfahan University of Medical Sciences (IUMS).
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study a stratified sampling procedure was used to select 320 students from 7 faculties of IUMS. In the second stage, the subjects were randomly selected from each faculty to participate in the study. A questionnaire was used to collect demographic data and data on oral hygiene behaviors. Self-esteem was assessed by the Rosenberg Self-Esteem Scale. Mann-Whitney test, Spearman’s correlation coefficient and descriptive statistical methods were used by SPSS software for data analysis.
    Results
    A total of 63.5% of the subjects were female and 36.5% were male. Mean score of self-esteem in the participants was 20.05. Self-esteem score had a significantly positive correlation with economic status (p value < 0.05). The total score of oral hygiene behaviors in female students (20.86 ± 3.58) was significantly higher than that in male students (19.32 ± 4.02) (p value = 0.012). Tooth brushing frequency, use of dental floss, fluoride consumption, dental checkup frequency and also absence of oral malodor and absence of untreated dental caries were significantly associated with higher self-esteem scores (p value < 0.05).
    Conclusion
    Self-esteem as a common psychological factor is correlated with oral hygiene behaviors. Promoting self-esteem could help people improve oral hygiene behaviors.Key words:
  • Naser Kaviani, Seyed Ebrahim Jabarifar, Marjan Babadi Boroujeni Page 567
    Introduction
    During the past decade, attention to oral health-related quality of life has greatly increased. This study was designed to evaluate the effect of dental treatment under general anesthesia on the quality of life and dental fears in 2‒5 year-old children. The other aim of this study was to explore the effect of dental fears on oral health-related quality of life in children.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was carried out on sixty-five 2‒5 year-old healthy children referring to the operating room of Isfahan Faculty of Dentistry for dental treatment under general anesthesia. ECOHIS (Early Childhood Oral Health Impact Scale) and CFSS-DS (Children’s Fear Survey Schedule– Dental Subscale) questionnaires were used to assess the oral health-related quality of life and dental fears. The questionnaires were completed by parents before and after the dental procedures. Paired-sample t-test and Spearman’s and Pearson’s tests were used for data analysis at a confidence interval of 0.95.
    Results
    Oral health-related quality of life significantly improved after dental treatment under general anesthesia (p value < 0.05). Mean scores before and after were 42.78 and 24.56, respectively, with statistically significant differences. In addition, the mean score of dental fear decreased from 46.29 to 42.20, which was statistically significant (p value < 0.001).
    Conclusion
    Dental treatment under general anesthesia can significantly improve oral health-related quality of life and decrease dental fears in children.
  • Sayed Mostafa Mousavinasab, Tayebeh Mansouri Page 577
    Introduction
    Composite resin restorations have the advantage of restoring the strength of lost tooth structures, which is affected by the technique in which composite resins are used. The aim of this in vitro study was to compare the effect of two restorative techniques with composite resin and enamel and dentin bonding agents on fracture resistance of restored teeth.
    Materials And Methods
    In the present in vitro study fifty extracted human maxillary premolars were divided into five groups, mounted in acrylic resin and restored as follows after MOD cavities were prepared: group 1: composite resin inlay restoration; group 2: unprepared teeth as controls; group 3: etched enamel and direct composite resin restoration with enamel bonding agents; group 4: prepared but un-restored teeth; group 5: etched enamel, DBA application and composite resin restoration. The samples were prepared and subjected to a compressive force. Data was analyzed using one-way ANOVA; t-test was used for two-by-two comparisons (α = 0.05).
    Results
    The mean fracture resistance values in kgf and standard deviations were 87 (23.16), 142 (53.77), 60.87 (11.52), 41.12 (12.08) and 91.5 (23.60) in groups 1, 2, 3, 4, and 5, respectively, with statistically significant differences between groups 2, 3 and 4 (p value < 0.05). There were no significant differences between groups 1 and 5 (p value > 0.05).
    Conclusion
    The results showed that prepared but un-restored teeth were less fracture resistant than restored teeth. No significant differences were noted in fracture resistance between teeth restored with composite inlay (group 1) and etching the enamel and application of DBA and composite resin (group 5), although both techniques increased fracture resistance. Restoration of prepared teeth with bonded composite resin increased fracture resistance.
  • Ehsan Ghasemi, Behnaz Ebadian, Hamid Badrian, Alireza Asadi Page 585
    Introduction
    Storage time influences some characteristics of irreversible hydrocolloid impression material. The aim of this study was to evaluate the effect of storage time on dimensional changes of alginate irreversible hydrocolloid impression material.
    Materials And Methods
    In this experimental study, a metal pattern was used with two abutments for a 3-unit bridge. Thirty alginate impressions with standard water-to-powder ratios were provided. The impressions were poured after 15, 60 and 240 minutes with stone gypsum within 10 seconds and the casts were removed after 45 minutes. Then the diameter and height of small and large dies and external distance between the two dies were measured three times by means of digital calipers and the mean values were reported. One-way ANOVA and independent sample t-test were used for data analysis (α = 0.05).
    Results
    The diameter of the large die and the height of the small die exhibited statistically significant differences between 15- and 60-minute time intervals (p value ≤ 0.001 and p value ≤ 0.01, respectively). Comparison of dimensions between 15- and 240-minute time intervals revealed significant differences in the heights of large and small dies (p value ≤ 0.001 and p value ≤ 0.026, respectively). There were no significant differences between 60- and 240-minute intervals in any of the dimensions.
    Conclusion
    Under the limitations of the present study increasing storage time from 15 to 60 minutes led to dimensional instability only in the height of small die, with no effect on other dimensions.
  • Naser Kaviani, Azizollah Norouzi Page 592
    Introduction
    Intravenous conscious sedation is widely used to control anxiety and increase patient tolerance during implant surgeries. Patients experience various sensations due to the use of different medications. In this study, patients’ sensations during conscious sedation were evaluated with the use of four IV sedation regimes to determine the best protocol.
    Materials And Methods
    In this double-blind randomized clinical trial, 112 patients who were candidates for dental implants were evaluated in four groups: Midazolam, Midazolam/Fentanyl, Midazolam/Acetaminophen and Midazolam/Ketamine. At the end of recovery they were asked about their sensations during surgery. Data were analyzed with Pearson’s, chi-squared, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests and ANOVA (α = 0.05).
    Results
    Pearson’s and chi-squared tests did not reveal any significant differences between the groups in relation to age, sex, and educational status; ANOVA did not show any differences between the groups in relation to duration of recovery and surgery and the dose of Midazolam used. Kruskal-Wallis test revealed significant differences in pleasant feelings between the four groups (p value < 0.001); Mann-Whitney test did not show any significant differences in pleasant sensations between the Midazolam and Midazolam/Ketamine groups (p value = 0.084). However, frequency of pleasant sensation was significantly higher in the Midazolam/Fentanyl group compared to that in the Midazolam group (p value = 0.008). Frequency of pleasant sensation was significantly higher in the Midazolam/Acetaminophen group compared to that in the Midazolam/Ketamine group (p value = 0.001). Kruskal-Wallis did not reveal any significant differences in pleasant sensations between the four groups (p value = 0.211).
    Conclusion
    Based on the results of the present study, combined use of analgesics and sedatives gives rise to good sensations in patients during surgery and increases sedation efficacy and patient cooperation and satisfaction with the sedation procedure.
  • Abasali Khademi, Ali Ghazalgoo, Kamal Heidari Page 600
    Introduction

    The success of endodontic treatment depends on the method and quality of cleaning, disinfection and three-dimensional sealing of the root canal. The smear layer can play an important role in the success or failure of endodontic treatment. There is controversy over the presence or removal of the smear layer in relation to the success or failure of endodontic treatment. This study used standard methods of endodontic treatment and whole human saliva to evaluate the effect of the smear layer on salivary bacterial leakage in endodontically treated teeth.

    Materials And Methods

    In this in vitro study, 48 human single- and multiple-rooted teeth were randomly divided into two experimental groups of 20 and two negative and positive control groups of 4 teeth. After access cavity preparation the root canals were prepared with crown-down technique and irrigated with 10 mL of 5.25% sodium hypochlorite solution. The canals in one group were irrigated with 17% EDTA and 5.25% sodium hypochlorite to remove the smear layer and in the other only with 5.25% sodium hypochlorite to leave the smear layer in place. Then the teeth were sterilized by autoclave and obturated with gutta-percha sterilized with ethylene oxide and Tubliseal sealer under aseptic conditions. Two mL of human saliva were collected from two persons and injected into the coronal portion of the samples, which was repeated for four months. Leakage of the samples was examined twice daily. Data was analyzed with chi-squared test at a confidence interval of 95%.

    Results

    Presence or absence of the smear layer had no significant effect on salivary bacterial leakage of different root canals filled with gutta-percha and Tubliseal sealer (p value = 0.515), although the number of cases with contamination and leakage of saliva in the group with the smear layer (55%) was more than that in the group without the smear layer (44%).

    Conclusion

    The results showed no significant effect of the smear layer on coronal leakage of human saliva into obturated canals.

  • Asieh Zamaninaser, Sajad Ghorbanizadeh, Mizhdeh Mehdizadeh, Ebrahim Choopani Page 606
    Introduction
    Dental radiographs are darkened in some cases due to overexposure, high concentration of developing solution etc. The aim of this study was to evaluate the effect of various undiluted fixing solutions on decreasing the density of dark radiographs.
    Materials And Methods
    In this analytical cross-sectional study, 95 periapical radiographs were taken from the first mandibular molar of a dry skull. One film was developed under optimal conditions and considered as gold standard or the positive control; 93 films were overexposed to enter the study. The last film was overexposed, was not included in the study and was considered the negative control to compare the effect of fixing agent. All the radiographs were processed automatically under the same conditions. Then the overexposed radiographs were divided into three equal groups of 31 radiographs. Each set was immersed in different undiluted fixing solutions, including Champion, Cronex, and Teif Saz. Finally, the densities of radiographic films were assessed objectively by a densitometer and subjectively by obtaining questionnaires from observing dental practitioners. Data was analyzed by ANOVA and Duncan test (α = 0.05).
    Results
    The densities of all the radiographs had significantly decreased after immersion in undiluted fixing agents. Furthermore, improvements in diagnostic quality of the darkened radiographs were significant due to the effect of undiluted fixing agents (p value < 0.001).
    Conclusion
    Generally, the undiluted fixing solution is a suitable agent to decrease the density and restore the diagnostic quality to dark radiographs, preventing re-exposure of patients and avoiding extra costs.
  • Alireza Eshghi, Seyed Ebrahim Jabarifar, Saeid Sadeghian, Fatemeh Farahbakhshpour, Mehrnaz Aalami Harandi Page 612
    Introduction
    Prediction of mesiodistal widths of unerupted permanent teeth is an important aspect of space analysis during the mixed dentition period. The aim of the present study was to determine equations that can estimate the mesiodistal widths of unerupted canines and premolars of both arches in the early mixed dentition period using total widths of mandibular incisors.
    Materials And Methods
    In this observational cross-sectional study, 100 children (50 girls and 50 boys) aged 12‒13 years in the guidance schools of Isfahan were randomly selected. The subjects had no developmental or occlusion anomalies, with no visible malformations, caries or abrasions in their teeth. After impression and preparation of dental casts, mesiodistal dimensions of all the permanent mandibular incisors, canines, and first and second premolars were measured in both arches using a Vernier caliper. Pearson's correlation coefficient, linear regression and independent t-test were applied for statistical analysis (α = 0.05).
    Results
    Equations for this research were as follows: U = 9.295+0.549 (M), L = 6.622+0.633 (M) for girls and U = 13.4+0.38 (M), L = 11.058+0.455 (M) for boys, in which M is the total mesiodistal crown diameter of lower incisors, and U and L are the total mesiodistal crown diameters of canines and premolars in the maxilla and mandible, respectively. Statistically significant differences were observed in the total mesiodistal widths of canines and premolars between arches and genders. Correlation coefficients for the upper and lower arches were 0.76 and 0.83 in females, and 0.63 and 0.65 in males, respectively.
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, it can be concluded that it is possible to use regression equations to predict the mesiodistal widths of canines and premolars by measuring the total widths of permanent mandibular incisors.
  • Gholamreza Jahanshahi, Mohsen Saniei Page 619
    Introduction
    Triamcinolone has been introduced as the treatment of choice in symptomatic treatment of oral aphthous ulcers in the medical literature. One of the major challenges in drug therapy all over the world is how to deliver the drug to target tissues, and how to best deliver minimal amounts of the drug to the injured organ. The aim of this pilot study was to determine minimum dose of the required drug effective on the oral minor aphthous ulcers and evaluate its effectiveness.
    Materials And Methods
    In this double-blind pilot clinical trial, a new form of muccoadhesive with the dual aim of dressing of and concentration of the drug on the aphthous ulcers was designed and manufactured by adding triamcinolone to muccoadhesive base. The drug was applied to 40 patients with no systemic conditions or previous drug therapy. Only 23 of the patients cooperated during the whole trial and could provide documented data. Fourteen patients received the drug and 9 received a placebo. Pain severity was evaluated by VAS scale and maximum diameters of ulcers were measured in millimeter. Data were analyzed by SPSS software and Mann-Whitney test (α=0.05).
    Results
    In patients who received the drug the diameter (p value = 0.026) and pain severity (p value = 0.043) were significantly less during the second appointment in comparison with the patients receiving placebo. However, during the third appointment there were no significant differences between the two groups (p value < 0.05).
    Conclusion
    According to the results of this pilot clinical trial, addition of triamcinolone to the base of muccoadhesive has a significant effect on diminishing pain severity and diameter of oral ulcers in the short term in comparison to placebo and this approach can effectively be used to decrease pain severity accelerate ulcer healing.
  • Parvin Khadem, Seyed Ebrahim Jabarifar, Sosan Sadeghian, Elham Sadat Benandeh, Mohammad Safaie Page 628
    Introduction
    Oral health includes healthy mouth and its healthy tissues, which prepares us for daily activities without discomfort and dissatisfaction. In this research, agreement level between parents and children aged 8-10 in rating child oral health-related quality of life was studied in Isfahan.
    Materials And Methods
    In this descriptive, analytical and cross-sectional study 138 pairs of parents and children aged 8-10 were selected with simple random sampling technique from elementary schools in Isfahan and were asked to complete the relevant questionnaires. The questionnaires evaluated quality of life in four fields of oral signs, functional deficits, and emotional and social health. In order to evaluate child-parent agreement, intra-correlation coefficient (ICC), Pearson’s correlation coefficient, Spearman’s correlation coefficient and intra-class correlation coefficient (ICC) were used.
    Results
    The agreements between PPQ8-10 (parent perception questionnaire), CPQ8-10 (child perception questionnaire) and the related fields were 0.63, -0.28, and -0.67. The highest agreement level (ICC = 0.69) was related to functional deficits (good), followed by oral signs (ICC = 0.56) (moderate) and emotional health (ICC = 0.31) (mild). The least agreement level was related to social health (ICC = 0.08). Pearson's test showed significant correlations between CPQ8-10 and PPQ8-10 (r = 0.46) (p value < 0.01).
    Conclusion
    Although parents, especially mothers, may be used as proxies for their children in relation to quality of life and related fields, the views of both should be obtained in order to fully represent child oral health-related quality of life issues.
  • Mojdeh Mahdizadeh, Moslem Fazaelipour, Asghar Namdari Page 637
    Introduction
    Radiography has an important role in the diagnosis of diseases. Professional responsibility necessitates that dental practitioners have adequate and sound knowledge about the techniques to minimize the patient dose. The aim of this study was to evaluate the awareness of dental practitioners in Isfahan about how to prescribe correct radiographs in 2010-2011.
    Materials And Methods
    In this descriptive/cross-sectional study data was collected by distributing questionnaires among 400 dental practitioners in Isfahan. The questionnaire consisted of three parts, including a description of various radiographic techniques in the form of awareness questions. Awareness of dental practitioners was evaluated in 25 different fields, including correct prescription of radiographs. Data was analyzed and compared between the fields under study by one-way ANOVA and independent t-test (p value < 0.05).
    Results
    Of the 400 dental practitioners taking part in the study, 222 (55.5%) were males and 178 (44.5%) were females, with no statistically significant differences in awareness between them (p value = 0.094). The mean awareness grades of dental practitioners with job experiences less than 5 years and more than 5 years were 11.76 ± 2.58 and 10.4 ± 2.74, respectively, with statistically significant differences (p value > 0.001).
    Conclusion
    The results of this study showed that the awareness of dental practitioners in Isfahan about correct radiographic techniques is less than the acceptable level. Therefore, it is necessary to increase their knowledge and awareness by continuous education programs.
  • Naser Kaviani, Bahzad Bagheri, Elham Sadat Benandeh Page 643
    Introduction
    Based on data available, about 10% of people have severe dental anxiety. There are several methods to control dental anxiety, the use of which entails knowledge on behalf of the dental practitioners and appropriate equipment. This study evaluated knowledge of dental practitioners about dental anxiety control methods.
    Materials And Methods
    In this study descriptive study, 249 dental practitioners in Isfahan were selected using simple sampling method and given a questionnaire consisting of 20 questions about pharmacological methods to control dental anxiety in patients. Data was analyzed with SPSS software using ANOVA at a significance level of 0.95. Knowledge scores were reported from 0 to 20.
    Results
    Knowledge scores for inhalation sedation, oral sedation and general anesthesia were 12.65 ± 3.31, 13 ± 2.84, and 17.91 ± 6.12, respectively. Mean of dental knowledge scores of dentists in relation to pharmacological sedation techniques was above 12, indicating proper knowledge level of dental practitioners. ANOVA did not reveal any significant differences in knowledge level means between different age groups in relation to general anesthesia (p value = 0.217). However, there were significant differences in the knowledge means between various age groups in relation to inhalation (p value = 0.036) and oral sedation (p value = 0.035) techniques.
    Conclusion
    Under the limitations of this study the knowledge of dentists about pharmacological methods of controlling patient anxiety in dentistry was good but these methods are not widely used due to lack of background support. Given the importance of such measures, it is necessary to increase the knowledge of the community about these techniques.
  • Saied Sadeghian, Maryam Hajiahmadi, Ladan Khorrami, Alireza Eshghi Page 648
    Introduction
    Measuring the antero-posterior jaw relationship has an important role in the diagnosis and treatment planning in orthodontics. Common linear and angular measurements to evaluate sagittal jaw relationship, including ANB angle and Wits index are not very accurate because various factors influence them. The aim of this study was to evaluate µ angle range in 6-17 year-old students with normal occlusal relationships in Isfahan.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study, the files in the archives of the Orthodontics Department, Isfahan Faculty of Dentistry, were evaluated and 218 cephalometric radiographs from the files of patients with no orthodontic treatment were selected; the subjects were considered to have normal occlusal relationships based on 13 criteria. The subjects were divided into 5 age groups. After tracing the cephalometric radiographs, ANB angle, Wits index and µ angle (the angle produced by the AB line intersecting the line perpendicular from A to mandibular plane) were measured and the means, standard deviations and changes in the ranges of these angles were determined. Data was analyzed by t-test, ANOVA and Pearson’s and Spearman’s correlation coefficients using SPSS software (α=0.05).
    Results
    The results showed a mean of 17.34 ± 3.74º for β angle with a range of 8-27º. T-test showed significant differences in μ angle between males and females (p value = 0.021). In addition there was no significant relationship between this angle and age (p value > 0.05). There was an inverse and significant relationship between AB angle and Wits index.
    Conclusion
    It was concluded that µ angle is accurate in evaluating antero-posterior jaw relationship and can be used as a valuable index in evaluations.
  • Amirreza Amnaie, Mahmood Nasiri, Mohsen Adib, Amin Shirvani Page 656
    Introduction

    Recognition of psychological factors plays an important role in determination of orthodontic treatment needs as well as achieving a successful treatment. The aim of this study was to investigate the relationship between self-concept, dentofacial body image, subjective orthodontic treatment needs and professionally determined needs for orthodontic treatment among a group of university students.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study, 164 students of Isfahan Faculty of Nursing and Midwifery were studied based on a simple sampling procedure. Data were collected using a standardized questionnaire consisting of 40 questions, including 3 parts for measurement of self-concept, dentofacial body image and self-perceived treatment need. Professionally determined orthodontic need was assessed using IOTN by two orthodontists. Data was analyzed using SPSS 11. Statistical methods for standardization of questionnaire, Cronbach's alpha, Student’s t-test and Spearman’s correlation were used at a significance level of 0.05.

    Results

    Statistically significant correlations were seen between participant's self-concept, dentofacial body image, subjective orthodontic need and the professionally determined orthodontic need, with Spearman’s correlation coefficients of -0.16, 0.19 and -0.036, respectively (p value < 0.05).

    Conclusion

    The majority of the students were satisfied with their teeth alignment and the more satisfied they were, the higher self-concept they had, with lower demand for orthodontic treatment. Moreover, the orthodontic needs determined by orthodontists were less among students with high self-concept.

  • Atiyeh Feiz, Farahnaz Arbabzadeh Zavareh, Mohammad Mehdi Dabagh, Hamid Badrian Page 662
    Introduction
    Incomplete polymerization of composite resins has unfavorable effects on the clinical function and the esthetics of the restoration. The aim of this study was to determine the relationship between the light intensity of light-curing units in the Department of Operative Dentistry of Isfahan Faculty of Dentistry and the curing depth according to ISO 4049 standards and also to compare the primary and final light densities of the units.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, first the light intensities of 9 light-curing units of the Department of Operative Dentistry were measured by a radiometer. According to ISO 4049 if the intensity of the light-curing unit was higher than 200 mW/cm2, the unit was used to cure five samples of Z100 composite resin. A total of 7 units were used to cure 35 specimens. The exposure time of the units with 200-300 mW/cm2 light intensity was twice those of units with over 300 mW/cm2. The uncured composite resins were removed by scraping and half of the least remaining composite resin thickness was recorded as the curing depth. Finally the light intensity of each unit was measured again. Data was analyzed with SPSS using t-test and correlation coefficient (α = 0.05).
    Results
    The light intensity of light-curing units was 40‒620 mW/cm2: four units with above 300 mW/cm2; three with 200-300 mW/cm2 and two with less than 200 mW/cm2. Only two light-curing units exhibited significant differences between primary and final light intensities (p value < 0.001). The correlation coefficient between the light intensity and curing depth was 0.58. All the curing depths were within the ranges of ISO 4049 standards regardless of duration of exposure.
    Conclusion
    All the light-curing units with a light intensity of more than 200 mW/cm2 had achieved the necessary curing depth specified by ISO 4049 and there was a positive correlation between light intensity and curing depth.
  • Ehsan Hekmatian, Ahmad Beigi, Jaber Yaghini Page 671
    Introduction
    Advent of digital imaging technology revolutionized radiology science, one aspect of which is indirect digital imaging technique. In this technique scanners or digital cameras are used to digitize radiographs. The aim of this research was to compare diagnostic quality of conventional periapical radiographs digitized with scanners and cameras.
    Materials And Methods
    In this in vitro study 40 radiographs were digitized with two scanners and two cameras in the six following
    Methods
    3- and 5-Megapixel Fuji digital cameras, 5 -MP Canon digital camera, 450 dot per inch and 600 dpi Epson scanners and 600 dpi HP scanners. A total of 240 images were prepared. Four specialists and general dental practitioners were asked to observe 4 anatomic landmarks (periodontal ligament, root apex, lamina dura and cancellous bone) on the conventional and digitized radiographs, score the qualities from 1 to 3 and record them in a check list. SPSS software was used for data analysis by ANOVA and Friedman and Wilcoxon tests.(α = 0.05)
    Results
    Analog radiographs received higher scores compared to the two digitization techniques (p value < 0.001), with higher diagnostic value scores for the images of the digital cameras (p value < 0.001).
    Conclusion
    Analog images were superior to digital images in the present study. It appears the habitual and repeated visualization of conventional radiographs and the quality and age of the cameras, scanners and monitors used in this study all had an influence on the results.
  • Ramin Mosharraf, Zeynab Zareie Page 678
    Introduction
    Complete adhesion of the impression materials to trays is important to prevent impression materials from being pulled away from trays during removed from the mouth and to ensure that the direction of polymerization shrinkage will be towards the tray. The aim of this study was to evaluate the effects of two retention features of custom trays (adhesive vs holes) on the dimensional accuracy of master casts made from two alginate impression materials.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, 88 impressions were made in eight groups (n=11) of a stainless steel model with three index studs and then poured with a Type III dental stone. Three variables were considered: type of irreversible hydrocolloid material, retentive perforations in impression trays and application of a spray-on tray adhesive. The distances between the reproduced index studs were measured to ±0.01 mm with a digital caliper. Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests, ANOVA and t-test were used for data analysis (α=0.05).
    Results
    ANOVA revealed significant differences between the groups only in the vertical dimension (p value = 0.001). There were significant differences between the two tray and alginate types only in the vertical dimension (p value < 0.001 and p value = 0.011). There were no significant differences between the adhesive and non-adhesive groups. There were significant differences in the means of all the dimensions of the two trays as compared with master model. Iralgin alginate group exhibited significant differences in the means of all the three variables compared to the main cast; Xantalgin alginate exhibited differences only in the longitudinal dimension. Non-adhesive group exhibited significant differences in all the three dimensions but the adhesive group did not reveal significant differences only in the vertical dimension.
    Conclusion
    Perforated tray, Xantalgin alginate and use of adhesive produced more accurate casts in all the dimensions compared to corresponding groups. In cases in which an adhesive is not used dimensional accuracy will improve via perforated trays. By using an adhesive with non-perforated tray, Xantalgin alginate has more accurate results; use of an adhesive along with perforated trays produces better results with Iralgin alginate, but no improvements are achieved with Xantalgin.
  • Morteza Saleki, Seyed Ebrahim Jabbarifar, Shima Soheilipour, Fatemeh Hajjizadeh Page 688
    Introduction
    Early Childhood Oral Health Impact Scale (ECOHIS) is a measure which can assess oral health-related quality of life (OHRQoL). The scale questionnaire has already been translated into Farsi and its validity and reliability have been tested. This study aimed to investigate the sensitivity and responsiveness of the Farsi version of the Early Childhood Oral Health Impact Scale (F-ECOHIS) to routine dental treatments in preschool children.
    Materials And Methods
    In the descriptive-analytical study a simple sampling procedure was carried out to select 143 parents of 2-5 year-old children, attending a dental clinic, to complete F-ECOHIS prior to and 1 month after their child’s routine dental treatment. In addition, the parents rated the changes they expect in their child's oral health condition, compared to pre-treatment period, based on a global transition scale. Sensitivity of the measure was assessed by determining changes in ECOHIS scores; responsiveness was assessed by investigating whether the observed clinical changes were consistent with the changes expected, in terms of the changes observed in life quality and effect size. Data were analyzed by Wilcoxon’s signed-rank test.
    Results
    Following routine dental treatment, there were significant changes in F-ECOHIS scores before and after treatment (p value = 0.001). Means and standard deviations of questionnaire scores before and after treatment were (22.3 ± 9.4) and (13.2 ± 6.3), respectively. Life quality gradient was consistent with changes of ECOHIS scores in relation to the quality of life expected and assessed by parents, supporting the responsiveness of the measure.
    Conclusion
    The F-ECOHIS is sensitive and responsive to routine dental treatments in preschool children.
  • Zahra Seiedmoalemi, Azam Dadkhah Page 698
    Introduction
    Road accidents, with motorcycle accidents comprising a major fraction of them, are the second most important cause of death in Iran. This study aimed to evaluate the frequency of head and face injuries in motorcyclists who had an accident and to find out relationship between helmet use and frequency of these injuries and hospitalization costs of these accidents.
    Materials And Methods
    Data in this retrospective descriptive-analytical study was collected from "Form 92", a registration form of motorcyclists who had accidents and were hospitalised in the Azahra Hospital in 2010, including hospitalization period, treatment costs, severity of injuries, and time of the accident (n = 1626). Of the injured motorcyclists registered in Form 92 during the last three months of the year, 125 cases were randomly selected and interviewed by phone in relation to wearing a helmet during the accident. Data was analyzed by descreptive tests and Phi & Cramer's correlation coefficient using SPSS 11.5 (α = 0.05).
    Results
    Accidents by motorcycle comprised 31% of all the registered motor vehicle accidents. The frequency of motocycle accidents was higher in October and among 21-25 year-olds. The mean period of hospitalization was 4.3 days and the mean of hospital costs was about 9,000,000 Rials. The frequency of head and face injuries was 51% among all the injured motorcyclists, with 22% among those wearing a crash helmet and 78% among those not wearing a crash helmet (r = 0.267, p value = 0.009). A total of 35% of motorcyclists reported wearing crash helmets.
    Conclusion
    Based on the results of the present study, motorcycle accidents impose a lot of costs on peple and the community. Use of a crash helmet can significantly reduce the frequency of head and face injuries more than three folds.
  • Mahdi Jaafarzadeh, Alireza Eshgi, Fatemeh Farahbakhshpour, Sepideh Kazemizadeh Page 707
    Introduction
    Fear and anxiety due to the dental treatment decrease cooperation of the child during the procedure. Since the majority of parents are willing to accompany their children in the operating room, the present study was carried out to evaluate the effect of parent's presence on fear and cooperation of children aged 4-6 years, referring to the Department of Pediatric Dentistry in Isfahan Faculty of Dentistry.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on fifty systemically and mentally healthy 4-6 year-old children referring to Isfahan Faculty of Dentistry, with no previous dental experience. The subjects were randomly divided into two groups. In the first group, 25 subjects were accompanied by their parents during the whole procedure. In the second group, the subjects were not accompanied by anyone. During the treatment, the cooperation rate of each child was assessed by Franckle index and after the treatment, the fear score of each child was measured with the CFSS-DS questionnaire (child fear schedule survey - dental subscale). T-test and Mann-Whitney were used to compare dental fear and cooperation between the two groups, respectively. Spearman's correlation coefficient was used to assessing fear scores and cooperation rates (α = 0.05).
    Results
    The means of fear scores in the presence and absence of parents were 26.60 ± 6.40 and 28.80 ± 10.61, respectively. There were no significant differences in fear rates and cooperation levels of children between the two groups based on CFSS-DS (p value = 0.37 and 0.79, respectively). There was a significant but inverse correlation between fear scores and cooperation levels (r = 0.783, p value < 0.001).
    Conclusion
    Based on the results of the present study, parental presence or absence does not affect fear and cooperation of 4-6 year-old children during dental procedures.
  • Farzaneh Shirani, Aseieh Zamaninaser, Farzaneh Mosavat, Mehdi Hamzeh Page 714
    Introduction
    The aim of this study was to evaluate the specificity and sensitivity of last-year dental student's diagnostic skills for proximal caries on bitewing radiographs in Isfahan Faculty of Dentistry.
    Materials And Methods
    In this study, 50 intact and carious molar and premolar teeth were mounted in wax and underwent bitewing radiographic techniques. Then 40 volunteer dental students from Isfahan Faculty of Dentistry categorized proximal carious lesions in special questionnaires. Subsequently the teeth were sectioned in a mesiodistal direction at the center of the contact area and evaluated clinically under a microscope at ×5. The results reported by the students were compared with the results of microscopic evaluation (gold standard). Statistical formulas were used to determine specificity, sensitivity and false positive and negative results.
    Results
    This study showed that sensitivity of intact and carious surfaces were 64.8% and 62.2%, respectively. Furthermore, sensitivity of enamel and dentin caries were 55.6% and 69.6%, respectively.
    Conclusion
    The results showed that last-year dental students had a high rate of incorrect diagnosis in comparison with the gold standard. Therefore, more attention should be paid to instructing dental students.
  • Alireza Eshghi, Dana Tahririan, Ladan Tayebi, Saeid Sadeghian Page 722
    Introduction
    Tooth sizes have been reported to be different in different races. Comparison of sizes of primary and permanent teeth, relationship between mesiodistal widths of deciduous and permanent teeth and diagnosis of discrepancies are clinically important. Awareness of the mean sizes of teeth helps predict the space necessary for tooth eruption in space analysis.
    Materials And Methods
    In this analytical cross-sectional study, the subjects were selected from patients referring to various departments of Faculty of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences, in two groups of 3-5 and 13-18 years of age. Study casts were provided for all the subjects and the mesiodistal widths of the teeth on the left side were measured by a precision caliper. Data was analyzed by ANOVA and independent t-test (α = 0.05).
    Results
    The mean mesiodistal widths of primary and permanent teeth in both jaws were measured. Gender dimorphism had no role as a factor determining mesiodistal width of the crown between boys and girls. The central and lateral maxillary incisors, canines and second mandibular molars were significantly larger in boys compared to girls (p value < 0.05) and maxillary first premolars were significantly greater in girls compared to boys (p value < 0.05).
    Conclusion
    Mesiodistal mean sizes of primary teeth were bigger than those of American whites, but smaller than the Japanese. Like many other studies, mesiodistal mean sizes of teeth in boys were greater compared to girls. Different results in different studies might be attributed to the type of the study (cross-sectional vs long-term), indexes used, races, measuring techniques, the methods employed etc.
  • Mehrdad Abdinian, Aseieh Zamaninaser, Seyedeh Shokouh Elhambakhsh, Hamid Badrian Page 729
    Introduction
    Radiography is a commonly used paraclinical technique to diagnose and cure orodental diseases. Due to possible dangers of x-rays, it is very important for dental practitioners to be familiar with methods to protect themselves and their patients against x-rays. The aim of the present study was to evaluate awareness, performance and attitudes of general dental practitioners in Yazd about ionizing radiation and protection methods.
    Materials And Methods
    In this descriptive‒analytical study data was collected by one standard questionnaire filled by 92 general dental practitioners. Data was analyzed by t-test and Pearson’s correlation coefficient using SPSS 15 statistical software (α=0.05).
    Results
    The results showed that the average scores of awareness, attitude and performance of general dental practitioners were 8.57, 35.84 and 7.90, respectively. There were direct relationships between job experience and awareness (r = 0.532, p value = 0.00), job experience and performance (r = 0.339, p value = 0.01), and awareness and performance (r = 0.367, p value < 0.001).
    Conclusion
    Due to poor awareness and performance of dental practitioners in relation to protective measures against ionizing radiation, more educational classes and long-term planning are necessary to improve the situation. Since conventional educational methods have not been able to improve the situation, new educational techniques are necessary.
  • Arash Ghodousi, Vahid Esfahanian, Sayed Mohammad Razavi, Afrasiab Ghaedifar, Elham Zamani Pozveh Page 737
    Introduction
    Observance of ethical codes in dental research has received little attention. This research aims to evaluate observance of national research ethics codes in research proceedings of doctoral dissertations in the Faculty of Dentistry, Islamic Azad University, Khorasgan Branch in 2004-2009.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical research was conducted on 200 doctoral dissertations. National ethics codes in medical research were evaluated by two researchers. Data was recorded in specially designed forms and analyzed by descriptive statistical tests.
    Result
    In all the dissertations – human and non-human research studies – all the ethics codes in relation to confidentiality of data, conformity with cultural and religious principles, and the possibility of side effects for the subjects, had been observed. In relation to human studies 89 dissertations lacked informed written consent forms, with oral consent taken in 83% of cases. In only 14 cases (15.7%) of the participants were aware of their right to exclude themselves whenever they wished. In laboratory research dissertations (111 cases) in only 47% of cases all the ethics codes had been observed.
    Conclusion
    All the sixteen medical ethics codes in human research had not been observed in any of the research protocols; in laboratory research, almost half of the protocols had observed scientific ethics principles (5 codes), which might be attributed to a lack of importance of registration of ethics codes in research protocols despite the fact that researchers usually observe them in dissertation protocols.Key words:
  • Parichehr Behfarnia, Ali Reza Tavakoli Page 745
    Introduction
    Periodontitis, a prevalent oral disease, has been associated with several systemic conditions, including lipid metabolism disturbances. The aim of this study was to evaluate the effect of periodontal treatment on decreasing plasma lipids levels.
    Materials And Methods
    In this case/control study sera were collected from 25 adult periodontitis patients and 25 healthy control subjects referring to the Faculty of Dentistry in Isfahan. Plaque indexes, pocket depths, bleeding on probing (BOP), attachment loss (AL) and serum lipid levels (cholesterol, triglyceride, HDL, LDL) were recorded in both groups. Periodontal treatment was carried out only for the test group patients. Six weeks after periodontal treatment, serum lipid levels were measured again in both groups and the results were compared with the initial values (α=0.05).
    Results
    The serum levels of triglyceride, cholesterol, HDL, LDL in the test group before treatment were 156/96,184/64, 49/20, 116/68 mg/dL, respectively, with 121/36, 157/56, 47/85, 114/36, respectively, after treatment. The decreases in triglyceride and cholesterol serum levels were significant but decreases in HDL and LDL levels were not significant.
    Conclusion
    The results of this study indicate that there is a significant relationship between periodontal treatment and a decrease in serum lipid levels. The possible mechanism is the relationship between bacterial endotoxins and induction of proinflammatory cytokines, resulting in changes in the metabolism of lipids, which gives rise to hyperlipidemia.
  • Seyed Ebrahim Jabarifar, Fakhrisadat Khalifesoltani, Firozeh Nilchian, Alireza Yosefi, Kobra Hosseinpour Page 753
    Introduction

    Communication and professional ethics competencies are crucial in providing dental health care. Research has shown that teaching these competencies and patient rights to dental students is necessary. The aim of this study was to evaluate attitudes of under- and post-graduate dental students of Isfahan Faculty of Dentistry in relation to communication skills, professional ethics and patient rights.

    Materials And Methods

    Sixty-one under- and post-graduate dental students were randomly selected for the purpose of this study, who voluntarily completed a relevant questionaire. Psychometric characteristics, face validity and internal consistency of the questionaire content were tested in a pilot study so that the questionnaire could be revised. Data was analyzed by SPSS 11.5 using t-test, one-way ANOVA, and Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests (α=0.05).

    Results

    Cronbach’s alpha cofficient for communication and professional ethics was 0.969, which was considered favorable. Mean and standard deviation of communication skills and professional ethics competencies in under- and post-graduate dental students were 3.68±0.37 and 4.25±0.37, respectively. Mean scores of these competencies were significantly higher in post-graduate students compared to under-graduate students (p value = 0.03).

    Conclusion

    The results showed that post-graduate students exhibit higher communication skills and professional ethics competencies in the management of their patients.

  • Farshad Bajoghli, Ehsan Ghasemi, Amir Yazdani Page 763
    Introduction
    Toxicity of dental alloys depends on their composition and element release, which may, in turn, be affected by re-casting of the alloy. The aim of this study was to evaluate the effect of re-casting on the release of elements from Verabond base metal alloy.
    Materials And Methods
    In this laboratory study Verabond base metal alloy was evaluated. At first cubic wax patterns measuring 11×13×1.4 mm were prepared. Then alloy disks were cast as follows: 100% new alloy; 50% new with 50% re-cast alloy; and 100% re-cast alloy. Each alloy specimen was finished and polished under simulated clinical conditions and sterilized in an autoclave. Each specimen was conditioned in artificial saliva at 37°C for 72 hours. The specimens were retrieved from artificial saliva and release of elements from the alloys was investigated by Atomic Absorption Spectrophotometry. Data was analyzed by one-way ANOVA and a post hoc Tukey test (α = 0.05).
    Results
    ANOVA revealed significant differences between the cast and re-cast Verabond groups; release of titanium, nickel, aluminum and chloride were respectively higher in recast alloys compared to cast alloys (p value < 0.05). The amounts of Be, Mo, Co were not quantified by spectrophotometry due to their low concentrations.
    Conclusion
    Based on the results of the present study, re-casting of alloys significantly increases the release of elements. Therefore, re-casting of alloys should be avoided.
  • Seyed Ebrahim Jabarifar, Fakhrisadat Khalifesoltani, Kobra Hoseinpour, Homeira Shamir, Firozeh Nilchian Page 770
    Introduction

    Communication and professional ethics competencies are crucial in providing dental health care. Research has shown that teaching these competencies and patient rights to dental students is necessary. The aim of this study was to evaluate attitudes of under- and post-graduate dental students of Isfahan Faculty of Dentistry in relation to communication skills, professional ethics and patient rights.

    Materials And Methods

    Sixty-one under- and post-graduate dental students were randomly selected for the purpose of this study, who voluntarily completed a relevant questionaire. Psychometric characteristics, face validity and internal consistency of the questionaire content were tested in a pilot study so that the questionnaire could be revised. Data was analyzed by SPSS 11.5 using t-test, one-way ANOVA, and Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests (α=0.05).

    Results

    Cronbach’s alpha cofficient for communication and professional ethics was 0.969, which was considered favorable. Mean and standard deviation of communication skills and professional ethics competencies in under- and post-graduate dental students were 3.68±0.37 and 4.25±0.37, respectively. Mean scores of these competencies were significantly higher in post-graduate students compared to under-graduate students (p value = 0.03).

    Conclusion

    The results showed that post-graduate students exhibit higher communication skills and professional ethics competencies in the management of their patients.

  • Parvin Khadem, Marya Hajiahmadi, Seyede Ebrahim Jabarifar, Katayon Mirani Page 777
    Introduction
    Oral health includes healthy mouth and its healthy tissues, which allows for eating, speaking, and social encounters without active disease, discomfort, and dissatisfaction. In this research, validity and reliability of Persian translation of Quality of Life related to oral and dental health questionnaire was studied in children aged 11‒l4 years in Isfahan.
    Materials And Methods
    In this descriptive, analytical and cross-sectional study the subjects consisted of 128 children aged 11–14 randomly selected from schools in Isfahan. The children completed the Children Perception Questionnaire (CPQ), and then they were examined. DMFT, dmft, molar-incisor hypoplasia (MIH), traumatic dental injuries (TDI) and malocclusion indexes were determined. To study the reliability of CPQ, 60 of these children completed the questionnaire again without dental intervention two weeks later. To understand the relation between the indexes, ANOVA and Spearman’s correlation coefficient were used. In addition, Cronbach’s alpha and interclass correlation coefficient (ICC) were determined (α=0.05).
    Results
    The average score of CPQ was 20.6 with a standard deviation of 16.60, with higher scores in females compared to males. Cronbach’s alpha and ICC were 0.92 and 0.82, respectively. CPQ had an insignificant correlation with DMFT, dmft, TDI, MIH and malocclusion (p value > 0.05).
    Conclusion
    The Farsi version of the questionnaire is valid and reliable for use for Iranian children aged 11‒14 and can be used as a useful tool to assess the effect of oral and dental disorders on quality of life.
  • Abasali Khademi, Aminolah Tavangar, Kobra Hosseinpour Page 785
    Introduction

    Doctoral dissertations are considered one of the most important sources of information and research activities. This study investigated the quality of doctoral dissertations of Isfahan Faculty of Dentistry during 2005‒2009.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional analytical study one hundred undergraduate and postgraduate dissertations dental students in Faculty of Dentistry were selected by simple random sampling procedure during 2005‒2009. A questionnaire was prepared for data collection, which was filled in qualitatively. The variables evaluated consisted of means of achieving the aims of the study, evaluation of hypotheses, sufficiency of study population size, correct statistical tests, materials and methods, arrangement of the references, preparation of the “discussion’ and “conclusion”, separately for each educational level. Chi-squared test was used for statistical analysis of data with SPSS software.

    Results

    A total of 52% and 48% of the dissertations were observational and interventional, respectively, with 44% being descriptive. The results showed tha the highest overall evaluation scores belonged to animal studies (100 ± 0.00), the lowest belonged to case-control (84.63 ± 13.61) and descriptive studies 86.7 ± 7.56, respectively. Average MSc (19) and doctoral (81) dissertation evaluation scores were 90.84 ± 8.248 and 88.28 ± 8.872, respectively. A total of 78% and 80% of dissertations achieved their goals and hypotheses, respectively. A total of 97%, 78% and 98% had sufficient population sizes, used appropriate statistical methods and had well written discussions, respectively.

    Conclusions

    Results showed that the strengths of these dissertations included well written discussions, literature reviews and reference lists. Errors were observed in preparation of hypotheses, aims, statistical analyses, and sample sizes. It appears it is necessary to improve the quality of dissertations by holding classes on research techniques and good writing for students since the dissertations will be finally shared with other researchers in the form of articles.

  • Firozeh Nilchian, Masoumeh Skini, Sayed Ebrahim Jabbarifar, Shima Soheilipour Page 790
    Introduction
    Qualitative research has an important role in promoting oral health, especially in identification of problems, preparation of scientific hypotheses, and evaluation and identification of individual aspects which have not been fully understood. The aim of this study was to interview patients referring to Shariati dental clinic in Isfahan to determine patients’ views on oral health educational needs in relation to prevention of disease and promotion of oral health.
    Materials And Methods
    This qualitative research was carried out based on “grounded” theory. Aim-oriented theoretical sampling method was used and sampling was stopped at the saturation point. Data was collected and recorded using in-depth interviews.
    Results
    In general the participants believed that educational films were useful tools to promote oral health. Participant's educational needs were categorized in four main groups: oral health education, proper nutrition, information about fluoride, and education required in order to eliminate false beliefs. Subdivisions were found for each category during the coding process.
    Conclusion
    The participants in this study reported a need for dental educational programs to improve their knowledge on the correct methods to promote oral health, nutrition and the use of fluoride. Oral health educational movies were considered useful tools.
  • Abasali Khademi, Behnaz Barekatain, Hosein Zare Page 792
    Introduction

    One of the branches of computer science that tries to simulate human intelligence is artificial intelligence. Correct diagnosis of pulp and periapical lesions can prevent various problems and spread of disease. The aim of this study was to use a decision support system (DSS) with a fast and accurate data processing capacity to diagnose and present treatment plan for pulp and periapical lesions in order to have an accurate and rapid access to gold standard results with minimum error.

    Materials And Methods

    In the present study on diagnostic research, raw data was collected, revised and approved by professors as the gold standard in order to design the software. Preliminary data was standardized by writing an algorithm and then converted into a flowchart. Next, the programmer started simulation with the Visual C++ Compiler under Windows 7. α and β versions were delivered to professionals in order to fix bugs. Finally, performance evaluation of gold release (final) version was carried out by taking signs of 43 patient samples and transferring them to this version. Statistical analysis of the results was carried out with SPSS 17 at a 95% confidence interval.

    Results

    The results showed that the overall efficacy of the software was 86.21%; software efficacy scores for periapical diagnosis, treatment plan and periapical diagnosis were 89.66%, 86.21% and 82.76%, respectively.

    Conclusion

    This software with high data storage and recall details can assist the dental practitioner as a reliable tool in the diagnosis and appropriate endodontic treatment planning.

  • Parichehr Ghalyani, Fatemeh Babadi, Faezeh Khozeimeh Page 799
    Introduction
    Knowledge of prevalence and etiologic factors of tooth discoloration can help design strategies for intervention to prevent tooth discoloration. The aim of this study was to determine the prevalence and etiologic factors of tooth discoloration in male high school students in Isfahan.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 384 male students were selected by cluster sampling method. The students were examined by a well-instructed individual. Data was collected and recorded using a questionnaire and then analyzed by descriptive methods in SPSS at a 95% confidence interval.
    Results
    The prevalence of tooth discoloration was 89.9% in male high school students in Isfahan. Relative frequencies of etiologic factors of tooth discoloration consisted of caries, 80.6%; hypoplasia, 18.2%; extrinsic stains, 9.5%; root and crown restorative materials, 4.8%; trauma, 1.3%; tetracycline and smoking, 0.8%; fluorosis, 0.5%; and chlorhexidine mouthwash, 0.3%. No cases of amelogenesis imperfecta, dentinogenesis imperfecta, and drug use by mothers during pregnancy.
    Conclusion
    In this study caries was the most common cause of tooth discoloration. Given the high prevalence of carious lesions, instruction of oral hygiene habits and improving nutrition of the students are recommended.
  • Faezeh Eslamipour, Fatemeh Zabihi Page 804
    Introduction
    Considering the positive effect of health education on behavior change and health promotion, this study aimed at evaluating the effect of an educational program about fissure sealant therapy (FST) on behavior of mothers in relation to providing FST for their children.
    Materials And Methods
    This randomized controlled trial evaluated 180 students with an age range of 6 to 9 years and their mothers in Isfahan. The participants were randomly divided to 3 groups: 2 intervention and one control group. The subjects were included if they had at least one sound first molar and excluded if they had any history of FST. One intervention group received the educational program through an oral presentation supplemented with a pamphlet and the other group was mailed only a pamphlet. The control group did not receive any instruction. After three months, the subject's first molars were clinically examined for the presence of FST. Descriptive analysis and chi-squared test were used for data analysis at 95% confidence interval.
    Results
    After three months, 11.7% of the subjects had FSTs, 66% of which were in the oral presentation group and 34% were in the pamphlet group. There were no teeth with FST in the control group. There were no significant differences between the intervention groups (p value < 0.08); however, there were significant differences between the intervention groups and the control group (p value = 0.001).
    Conclusion
    Educational programs can effectively change the attitudes of mothers and encourage them to provide fissure sealant services for their children.
  • Ehsan Hekmatian, Mohammad Shah Abuei, Mahsayeh Lashkari Zadeh Bami Page 810
    Introduction
    The quality of panoramic radiographs has a great role in the diagnosis of lesions. The aim of the present study was to evaluate the effect of BMI and the type of the radiographic cassette on the diagnostic quality of panoramic images through evaluation of maxillary sinus periphery, mandibular cortex, tooth enamel and tooth fillings.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 400 patients with an age range of 2-70 years, who required panoramic radiographs, were selected. Type of the cassette used and patients’ weights, heights and ages were recorded before radiography. After processing the images, each anatomical landmark was scored on a 3-point scale. Total quality for each image was defined as the average of these scores for selected landmarks. The overall density of each image (i.e. the overall quality) was also scored. Data were analyzed by Spearman’s correlation coefficient, Mann-Whitney test, t-test and regression test (α=0.05).
    Results
    Spearman’s correlation coefficient revealed a significant correlation between BMI and resolution of the periphery of maxillary sinus and the overall image density (p value < 0.0001). No correlation was found between BMI and resolution of mandibular cortex (p value = 0.7) and tooth crown enamel and fillings (p value = 0.2). Cassette type had no effect on image quality.
    Conclusion
    The results indicated cassette type has no effect on image quality provided other exposure factors are properly chosen. Furthermore, an increase in BMI has no effect on resolution of anatomic landmarks provided that other exposure factors are properly chosen, although it increases image density. It appears panoramic radiographic technique is a useful diagnostic tool, especially for adults.
  • Naser Kaviani, Masoud Gheisari Page 818
    Introduction
    Emergence agitation is a common clinical phenomenon in children undergoing general anesthesia. Possible predisposing factors are rapid regaining of consciousness in an unfamiliar environment, the type of general anesthesia technique used, the patient’s mood, duration of anesthesia and age. The aim of the present study was to compare the effects of two general anesthetic methods with and without local anesthetics on emergence agitation of children volunteering for general anesthesia in the recovery room.
    Materials And Methods
    In this prospective single-blind clinical trial, 60 children under 6, who volunteered for general anesthesia, were randomly divided into two groups. All the subjects were anesthetized using the same protocol. During the dental procedure in the study groups, the teeth involved were anesthetized with one lidocaine+epinephrine cartridge using the infiltration technique. The children's emergence agitation was evaluated and compared between the two groups. Data was analyzed with t-test, ANOVA Mann-Whitney test and Spearman’s correlation coefficient (α = 0.05).
    Results
    There were no statistically significant differences in the means of age, in gender and in the number of treatment procedures between the two groups. Emergence agitation scores in the local anesthesia group at 15- and 30-minute intervals were 9.6±3.92 and 8±2.58, respectively, demonstrating a significantly higher rates compared to the other group (p value = 0.013 and p value = 0.014). However, there were no statistically significant differences at 45- and 60-minute intervals between the two groups (p value = 0.872 and p value = 0.048).
    Conclusion
    Based on the results it was concluded injection of a local anesthetic reduces emergence agitation in children undergoing general anesthesia. Therefore, it is recommended to use this technique in children with no contraindications for local anesthetics.
  • Navid Khalighinejad, Maryam Khoroushi, Abasali Khademi, Hamid Badrian Page 826
    Introduction
    The criteria for considering an article for publication in journals have undergone dramatic changes. Therefore, young researchers should get familiar with common errors and problems during designing studies and preparation of the articles reporting the results of studies. The present study was designed to investigate the most common mistakes that young researchers make during different phases of research protocols in order to improve the quality of research studies.
    Materials And Methods
    The present review article was prepared by a comprehensive search in the ISI web of science to find articles that offer research guidelines for young researchers, with an emphasis on a recently published review article. Given possible errors during preparation of research articles, young researchers should have a sound knowledge of all the different stages of the study, which necessitates the evaluation of previous studies and familiarity with principles of research.
    Results
    Before any attempts to start a clinical study, the protocol and the design of the study should be precisely defined and the type of the study determined. In addition, the researcher should evaluate the statistical methods of the study himself/herself or with the help of a statistical consultant in relation to the adequacy of population size and efficacy of sampling procedures in order to increase the power and validity of the study.
    Conclusion
    There are important considerations in clinical studies, attention to which can help young researchers.
  • Elham Hasanli, Parvin Mirzakoucheki Boroujeni Page 835
    Introduction
    After orthodontic treatment, certain cases have high potential of relaps.These cases reqire fixed retainers.Fixed lingual retainers were introducsd in 1970s and In the last 20years several different techniques for bonding fixed retainers have evolved.Review report: This review carried out by use of searching in various databases including Pubmed and Google Web of Science from 1973 to 2011 on combination of the terms orthodontic retainer and resin bonded retainer.
    Results
    The indirect method requires a laboratory procedure for holding the retainer´s wire on teeth surfaces for bonding but in the direct method,the retainer´s wire needs to be prefabricated for fit the lingual surface of the teeth.Several methods have been used to hold the wire on the teeth surfaces. In this article,we introduce some methods.
    Conclusion
    Perception of advantages and disadvantages of several methods of placing lingual retainer, which are simple and cost-effective,enable the dentist to choose the most suitable method.
  • Enseieh Bateni, Ahmad Moghareabed, Azim Rabiei, Banafsheh Pour Moradi Page 843
    Introduction
    Mechanical tooth cleaning is arguably the most common plaque control procedure. However, due to complex bacterial etiology of periodontal diseases and caries and unreliability of mechanical plaque control procedures chemical agents to control microbial agents have attracted a lot of attention as useful adjunctive methods. The aim of the present study was to review the effect of mouthwashes and chewing gums on orodental health.
    Materials And Methods
    In this review the protective role of mouthwashes and chewing gums in dental and oral health was evaluated by a comprehensive search in electronic databases such as ISI and Pubmed and a hand search of relevant journals and books from 1980 until 2011.
    Results
    Mouthwashes are known as the simplest system for the delivery of antiplaque and antimicrobial agents. Mouthwashes, similar to toothpastes, should have some characteristics, including the potential to remove enamel and dentin microbial plaques, cleaning properties, good taste, chemical stability and low cost. Common claims for the effects of chewing gums in regular users of xylitol-containing gums include removal of food debris and plaque from tooth surfaces, stimulation of salivary flow, increasing the pH of saliva and plaque, decreasing caries rate, and decreasing the incidence of gingivitis and periodontitis. The use of chewing gums to deliver fluoride and bicarbonate, and minerals such as calcium and phosphate into the oral cavity enhances acid-buffering capacity and decreases demineralization rate.
    Conclusion
    Use of mouthwashes and sugar-free chewing gums, especially xylitol-containing chewing gums, alone or in combination with other dental-protective substances with optimal doses and time periods can be considered effective programs for high-risk populations to achieve oral health.
  • Parichehr Ghalyani, Fatemeh Babadi Page 862
    Introduction
    Behçet’s disease was initially described by Behçet as a triad of symptoms, including recurring oral ulcers, recurring genital ulcers, and ocular involvement. The aim of this study was to evaluate frequency of Behçet’s clinical manifestations in patients referring to Isfahan AL-Zahra Hospital during the ten-year period of 1998‒2008.
    Materials And Methods
    In this descriptive survey, files of patients with Behçet’s syndrome were reviewed in Al-Zahra Hospital during 1998‒2008. Data regarding age, gender and prevalence of oral, genital, and cutaneous manifestations, and also arthritis, intestinal involvement, and thrombophlebitis were extracted. Data was analyzed by descriptive statistical tests using SPSS software.
    Results
    The frequencies of clinical manifestations were: oral manifestations, 78%; ocular lesions, 28%; genital lesions, 26%; arthritis, 19%; skin involvement, 16%; gastrointestinal involvement, 13%; thrombophlebitis, 1%. The manifestations were most common in the 31‒41 age group. Male-to-female ratio was 1.5:1.
    Conclusion
    At present, Behçet’s syndrome is known as a multisystem disease with various manifestations. In this study oral manifestations were the most frequent symptoms in Behçet’s syndrome. Males were more commonly afflicted compared to females.